Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#21 16. 9. 2011, 07:30
Osobne si myslím, že na to, že to pôvodne mala byť len aukcia mincí a sa zohnal celkom pekný materiál do aukcie a mohla sa spraviť aj sekcia bankoviek. Je ľahké kritizovať, ťažké tvoriť. Však ČNS papierové platidlá nemala minule ani zdaleka takú ponuku a to je zamerané na bankovky. Takže si myslím, že je to slušné, nakoľko ide aj o prvú aukciu. A pán Kučera, ak mám dobré info, dostane sa v daľšej aukcii aj na Vaše obdobie :-) Čo sa týka anulátov, vzorov, specimenov - kde inde to ponúkať ked nie na Slovensku? Možno je toho dosť, ale je aspon široký výber. Napr. kto má zo SR bankoviek 200 a 500 Sk 2006 s. A v stave UNC? Alebo vôbec v hoc akom stave? ČR bankovky okrem zaira nemajú ani jednu TOP bankovku, ktorá by sa nedala zohnať. AK sa mýlim opravte ma. Chybotisky - a SR chybotlače do Tvojej zbierky nie sú zaujímavé? :-) A čo sa týka bankových vzorov - môj osobný názor je, že len pár zberateľov zbieralo tieto zaujímavé perforácie (veľa ľudí to bralo len specimen, nespecimen), ale ked vyšla kniha o bankových vzoroch a spravilo sa pár neuveriteľných predajov za veľké čiastky, každý sa začal o to zaujímať. A ľudia zistili, že aj v zbierkach majú nejaký ten bankový vzor...A potom to už išlo.

S tímhle problém nemám a souhlasím, každá snaha se cení a co se mi v tomto případě nejvíc líbí je prezentace materiálu (pdf s poměrně bohatým obsahem obrázků v poměrně dobré kvalitě.

napsal/a:

Čo sa týka anulátov, vzorov, specimenov - kde inde to ponúkať ked nie na Slovensku? Možno je toho dosť, ale je aspon široký výber. Napr. kto má zo SR bankoviek 200 a 500 Sk 2006 s. A v stave UNC? Alebo vôbec v hoc akom stave? ČR bankovky okrem zaira nemajú ani jednu TOP bankovku, ktorá by sa nedala zohnať. AK sa mýlim opravte ma.

Nejde mi o to, že se slovenské bankovky nabízí na Slovensku (přesně tak - kde jinde by to mělo být) a míjím i zmíněné série A. Spíš je zde skutečně jasně vidět, jaké množství různých variant přetisků (VZOR, SPECIMEN), perforací a všech možných kombinací existuje a že mi to až příliš zavání obdobným množstvím vzorů, specimenů atd., které se tisknou pro spoustu dalších států po celém světě (nicméně tam je cena tomu odpovídající - pár USD, protože nejde o nějakých pár kusů určených pro banku, ale prostě zboží pro komerční prodej a prezentační účely).

napsal/a:

A čo sa týka bankových vzorov - môj osobný názor je, že len pár zberateľov zbieralo tieto zaujímavé perforácie (veľa ľudí to bralo len specimen, nespecimen), ale ked vyšla kniha o bankových vzoroch a spravilo sa pár neuveriteľných predajov za veľké čiastky, každý sa začal o to zaujímať. A ľudia zistili, že aj v zbierkach majú nejaký ten bankový vzor...A potom to už išlo.

Jak psal tráva > sháním " neobvyklé perforace " již od roku 1995 >>> že by prostě 16 let neměl štěstí, aby nenarazil na někoho, kdo to prodává?
Jinak s tou perforací (proč je každá z jiné perforačky) ... je to nanejvýš podivné

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#22 16. 9. 2011, 09:29

Netvrdím, že to musí být tento případ, ale...
zhotovit perforační strojek na specimen pokud se to někomu finančně vyplatí není nijak tak moc složité a ani nebude až tak drahé, pochopte to!
Když sleduji někdy až "pomatenost" trhu s perforacemi, často malé či špatné znalosti sběratelů, už mne napadlo, zda něco podobného neudělat(a napakovat se), ale asi jsem moc "čestnej a blbej", tak svodu odolávám...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#23 16. 9. 2011, 10:58

Vzhledem k tomu, že jsem tuto diskusi odstartoval, jednu poznámku:

NumismatSR: netušil jsem, že to měla být původně jenom aukce mincí. V tom případě dobrá práce! Mimochodem, katalog jako takový je opravdu velmi dobře zpracovaný. Ale co se týče bankovních vzorů a novodobého Slovenska, názor asi nezměním.

Profilový obrázek
openroad

Uživatel

Zaregistrován:
27. 6. 2008

#24 16. 9. 2011, 11:09

Všetko chce čas a určite sa to do buducnosti poriadane rozbehne. Ja len dufam ze aukcia bude min. 2x do roka. Este uvidime uroven aukcie ked budeme priamo tam.

Profilový obrázek
jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

#25 16. 9. 2011, 11:48
Mna by zaujimalo, ako moze vzniknut takato perforacia z dvoch perforovacich strojov. Pokial ide o umelu perforaciu je zaujimave, ze sa podarilo pozhanat bankovku s otocenou perforaciou a k tomu este aj presny rozptyl serie a cisla ako uvadza Karasiewicz a potom dopasovat tu dolnu perforaciu. Ci vlastne mne nieco unika?? Tak teda jedna sa o pravu,alebo falosnu perforaciu?

A prave proto mi prijde, ze to falesna perforace rozhodne nebude, skutecne by to znamenalo:

• najit kus, kde bude ZRCADLOVA perforace 1x (uz to neni snadne)
  • aby rozsahem serie a cisla bankovka ZHRUBA zapadala do rozsahu, jaky uvadi Karasiewicz
  • a jeste tam trefit symetricky tu druhou perforaci nejakym strojkem

.... a ze by nekdo NICIL NEPERFOROVANOU, no tak to snad ani nepada v uvahu, hlavne u te poukazky 2000Ks 😋

Nemuze to byt treba vysvetlitelne tak, ze vlozim najednou treba 10 bankovek, udelam perforaci (takze bankovky, co byly nahore, maji perforaci vyraznejsi - jakoby tlustou) a pak cely balicek obratim, strcim ho tam znova, ale ted jsou bankovky (co byly nahore) pro zmenu dole, a tak perforace vyjde nevyrazna, jakoby slaba ????? 😕 😕

Profilový obrázek
jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

#26 16. 9. 2011, 11:56
Osobne si myslím, že na to, že to pôvodne mala byť len aukcia mincí a sa zohnal celkom pekný materiál do aukcie a mohla sa spraviť aj sekcia bankoviek. Je ľahké kritizovať, ťažké tvoriť. Však ČNS papierové platidlá nemala minule ani zdaleka takú ponuku a to je zamerané na bankovky. Takže si myslím, že je to slušné, nakoľko ide aj o prvú aukciu. A pán Kučera, ak mám dobré info, dostane sa v daľšej aukcii aj na Vaše obdobie :-) Čo sa týka anulátov, vzorov, specimenov - kde inde to ponúkať ked nie na Slovensku? Možno je toho dosť, ale je aspon široký výber. Napr. kto má zo SR bankoviek 200 a 500 Sk 2006 s. A v stave UNC? Alebo vôbec v hoc akom stave? ČR bankovky okrem zaira nemajú ani jednu TOP bankovku, ktorá by sa nedala zohnať. AK sa mýlim opravte ma. Chybotisky - a SR chybotlače do Tvojej zbierky nie sú zaujímavé? :-) A čo sa týka bankových vzorov - môj osobný názor je, že len pár zberateľov zbieralo tieto zaujímavé perforácie (veľa ľudí to bralo len specimen, nespecimen), ale ked vyšla kniha o bankových vzoroch a spravilo sa pár neuveriteľných predajov za veľké čiastky, každý sa začal o to zaujímať. A ľudia zistili, že aj v zbierkach majú nejaký ten bankový vzor...A potom to už išlo.

presne tak, souhlasim ..

Profilový obrázek
numizmatika_mch

Uživatel

Zaregistrován:
16. 9. 2011

#27 16. 9. 2011, 12:07

Zdravím Vás páni,
som rád že sa rozbehla takáto podnetná diskusia, ďakujeme vám za pozitívnu aj negatívnu kritiku. Chcem len potvrdiť, že sa rozhodne nejedná o nejakú dodatočnú perforáciu. Všetky bankové vzory a viac-násobné perforácie pochádzajú z jednej zbierky (pozostalosť). Listy na albume boli zalepené, podľa môjho odhadu bankovky neboli otvárané aspoň 30 rokov...zrejme aj preto sú všetky v tak pekných stavoch.
Ak by mal niekto záujem o detailnú fotografiu niektorej bankovky, alebo iné informácie, kľudne napíšte na náš mail do predajne...radi vám to poskytneme. Takisto je možné si bankovky prezrieť kedykoľvek osobne, stačí sa len vopred dohodnúť, aby sme ich mali nachystané v predajni.

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#28 16. 9. 2011, 12:11
A prave proto mi prijde, ze to falesna perforace rozhodne nebude, skutecne by to znamenalo: najit kus, kde bude ZRCADLOVA perforace 1x (uz to neni snadne) aby rozsahem serie a cisla bankovka ZHRUBA zapadala do rozsahu, jaky uvadi Karasiewicz a jeste tam trefit symetricky tu druhou perforaci nejakym strojkem ...

tak toto aj mna napadlo 😋

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

#29 16. 9. 2011, 12:47
Zaujímal by ma názor členov tohto fóra na rozhodnutie poriadateľov tejto aukcie uvádzať hodnotenie stavu (kvality, zachovalosti) bankoviek v aukcii touto pre mňa zvláštnou stupnicou. Nie že by som jej nerozumel, ale bez váhania by som uprednostnil našu klasickú stupnicu. Pozeral som v numpsziho tabuľke, čo to je vlastne za stupnicu, ale nejak ju neviem určiť... http://numpszi.net/wp/?page_id=15 Na obrázku prikladám screen stupnice z katalógu Obrázky: ...

50kc 1922, stav "about VF", to je VF- alebo 2-. Mozno je len
2x prelozena, ale hlavna tlac je poskodena, aj podla
"medzinarodneho standardu" (je to neakceptujem) ma byt
F alebo VG (stav 3, 3-):
http://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=25
a podla ceskeho, nemeckeho, atd... tiez
(podobny problem je aj pri inych bankovkach)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#30 16. 9. 2011, 12:55
A prave proto mi prijde, ze to falesna perforace rozhodne nebude, skutecne by to znamenalo: najit kus, kde bude ZRCADLOVA perforace 1x (uz to neni snadne) aby rozsahem serie a cisla bankovka ZHRUBA zapadala do rozsahu, jaky uvadi Karasiewicz a jeste tam trefit symetricky tu druhou perforaci nejakym strojkem ...

Myslím si, že takto by to nefungovalo. Perforačné ihly sú po celej svojej dlžke rovnako hrubé a duté. A pri perforovaní ihla musí prechádzať cez celý balík bankoviek, ktoré sú vložené do perforačného stroja. Takže perforačné otvory by mali byť rovnaké na celom balíku. ( Obdobne to je u perforovaní známok)

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.