Profilový obrázek
Zoubek-05

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2013

#21 13. 11. 2013, 10:49

Podle horší fotografie si troufám hádat na 30.ZP/II a nemyslím že se jedná o prasklou desku. Toto již bylo protřásáno na dost fórech. Jak vysvětlíš ty okraje?
Já si myslím, že to má spojitost s posunem papíru. Nevím zda mě pochopíš jak to myslím. Nebyl úplně narovnaný a při tisku došlo k domačknutí. Ale to je jenom moje vysvětlení. Dost se vyskytuje u 25h modré a 20h zelené.

Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#22 13. 11. 2013, 11:16

Já jich mám asi 20, nejvíce na hodnotě 25h modrá. Všechny známky pocházejí z pravého svislého pásu 60,70,80,90 a 100.ZP. Přikláním se k názoru, že se jedná o prasklou tiskovou desku, na druhé straně je zarážející, že vadu mám z 90 a 100.ZP na třech různých místech, ze zbývajících ZP (60,70,80) na dvou různých. Při pokrčeném papíru by se vada musela vyskytnout také napříč na vedlejších (vnitřních) známkových polích (69,79,89), na těchto jsem však žádnou vadu nikdy nenašel. Je také možné, že prasklá tisková deska byla opravena a praskla později na jiném místě. Vím, že je to málo pravděpodobné, ale ne zcela nemožné. Takže já mám uvedené známky zařazeny pod prasklou tiskovou deskou.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#23 13. 11. 2013, 11:39

O prasklou desku dle mého nejde, půjde nejspíš pouze o tiskovou záležitost jak píše Zoubek-05 nebo něco podobného. Co vím, tak se na tom shoduje i vícero známějších sběratelů a totéž mi potvrzoval i jeden tiskař-sběratel.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#24 13. 11. 2013, 14:06

Ďakujem. Je to fotka z jednej bežiacej aukcie, preto som nedal priamy link. Predajca uvádza ako tlačovú chybu a nie ako prasklú dosku.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#25 13. 11. 2013, 19:16

Pojem tisková vada je vada tiskové desky. V tomto případě, pokud by se jednalo skutečně o pokrčený papír při tisku, se jedná o výrobní vadu.

Profilový obrázek
escartin

Uživatel

Zaregistrován:
20. 2. 2011

#26 14. 11. 2013, 15:03

Zoubku - muzeme samozrejme polemizovat 😉

1,Ja se nabalim na prednasky p. Šrámka z roku 1986 - které doprovázel i diapozitivy a zrovna ty okraje byly hlavním argumentem - mají se tendenci rozpínat ven - rožky praskají vzdy v krajních známkách a praskají od místa tisku do hloubky - proto to rozpínání rohů

2,Tím že je Holubice (OR,sokol) "úzká"(Oproti Hradcanum HaV) docházelo v krajních řadách(hlavně levá a pravá) k deformaci známkových polí , což vedlo tiskaře k vytvoření takzvaných ochranných rámů, které měly zmírnit tlak tlakového válce na krajní známky v archu a postupem doby se ochranné rámy staly i pomůckou orientační , různá označení desek, označení vadných ZP, potřeba retuší atd.

3,Hradčany ještě ochranné rámy ve své pravé podobě neměly

4, tyhle vady nenajdeš z 99%na jiných známkových polích než krajních

5, posun papíru by nebyl vázán jen na krajní známky a navíc se musí projevit kontinuálně - čiže i na okolních polích (pokud se nejedna o rohovou známku 1, 10,91,100).

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#27 15. 11. 2013, 10:09

Hradčany byly tištěny ve čtyřdeskových sestavách a ani v jednom mě známém případě vada nezasahuje do sousedních známek nebo dokonce vedlejší tiskové desky, jak by to bylo v případě složky v papíru. Takže s největší pravděpodobností se opravdu jedná o prasklý okraj zinkové tiskové desky, zaviněný nárazy přítlačného válce.

Profilový obrázek
Zoubek-05

Uživatel

Zaregistrován:
12. 2. 2013

#28 15. 11. 2013, 12:47

Ahoj Jaroslave a také pro escartin, polemizovat samozřejmě můžem. Sběratelé se určitě rozdělí na dva tábory.
Já si maslím, že se nejedná o prasklou desku. Ale je to můj názor a rád si poslechnu i názor druhých. Chápu namáhání desky při krajních známkách. Já jenom argumentuji tím, proč není jasně vidět prasklina a za druhé, proč jsou ty okraje známky zasaženy barvou. Vzhledem k velikosti praskliny není možné,aby se deska o tolik roztáhla a barvou zasáhla tak velký okraj. Musela by prasknout ještě dál. Jak se tedy barva na okraje dostala?
Nevím, zda si to dobře pomatuji, ale papír se snad před tiskem vlhčil. Nevím zda jste mě pochopili s tím krabacením papíru. Myslel jsem to tak, že při okraji se vytvoří varhánek jako když pokládáš koberec. Také není nutně přes celou šíři, ale jenom u kraje. Rukou se ho snažíš vyhladit a on před rukou ujede a nebo má-li odpor na podlaze, pak by se vytvořil malý sklad. Něco jako u známek je složka. Tak nějak jsem to myslel.
Myslím, že třeba u č.6 10h zelené je vlasová trhlina popsána jak přestupuje i do sousedního pole.
Tak jaký je váš výklad zbarvení okrajů?

Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#29 15. 11. 2013, 19:19

Mirku, já na svém názoru tvrdošíjně nelpím :-)) Tato tisková vada má zřejmě několik možností svého vzniku. Ale myslím si, že odlomená část tiskového štočku při tisku pružila a proto mohlo dojít k takovému rozmáznutí barvy za jeho okraje. K tomu vlhčení - papír se vlhčil při měditisku, aby vlhký papír "vytáhnul" barvu z prohloubených (prorytých) míst, při knihtisku tohle asi bylo zbytečné. Ono takových vlasových trhlin (čar) je na více hodnotách, já zase pro ně mám vysvětlení, že se jedná o poškrábané tiskové desky při čištění nebo při jiné neopatrné manipulaci.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#30 15. 11. 2013, 19:24

Zasílám náhled mých známek se stejně poškozenými okraji. Další mám na 3h, 5h a), 20h a), 5h e) a 20h e).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.