Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie

Mohol by si, prosím ťa urobiť aspoň jedna prípad dva scany konkrétnych známok? Takto to moc nevidno.
K tej 20hal červenej: Ak by to bola prasknutá doska, tak by mali vyvstať tri možnosti:
mali by existovať rôzne štádia VV (tak ako máš ty Jaroslav)
ak by sa prasklá doska opravila, tak by na konkrétnom ZP by malo byť vidno oprava
vymenilo sa konkrétne ZP vyrezaním z TD a nahradil sa iným. Ale v tom prípade potom by na tomto ZP by mali byť dve rôzne známky (najmenej pravdepodobný scenár)
Je moja úvaha aspoň trošku reálna?
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Osobne si tiež myslím, že u 20 hal známky sa nejedná o prasknutú dosku, ale o výrobnú vadu.
Čo sa týka prasknutých dosiek, tých otázok je viac, ale odpovedí niet žiadnych.
Tak ako smith píše:
Status quo je, že doska praskla.
Následkom tlače by skutočne mali jestvovať rôzne druhy tejto praskliny, lebo doska sa pri tlači namáhala a teoreticky sa prasklina mohla rozširovať viac deformovať a pod.
Ak sa na to, že je doska prasknutá prišlo, malo sa s tým niečo robiť a závadu opraviť, ale problém je ten, že o opravách týchto prasklín nie je nikde žiadnej zmienky. Nestretol som sa zatiaľ s tým, že by niekto publikoval opravu obrazu známky prasknutej dosky.
Samozrejme ak takéto opravy boli vykonané, myslím si, že by sa už bolo niečo objavilo, pretože v rámci štúdie danej nominálnej hodnoty by podobnú opravu bolo možné veľmi jednoducho identifikovať. S tým som sa však ešte nestretol.
Známok tlačených z prasknutých dosiek sa vyskytuje pomerne málo. Z toho mi logicky vychádza, že sa skôr jedná o tlačou unavené dosky, na ktorých vznikali praskliny ku koncu tlače toho - ktorého nominálu.
Toto všetko je ale iba môj myšlienkový pochod, ktorý vôbec nemusí byť pravdou...

Zoubek-05 napsal/a:
Chápu namáhání desky při krajních známkách. Já jenom argumentuji tím, proč není jasně vidět prasklina a za druhé, proč jsou ty okraje známky zasaženy barvou. Vzhledem k velikosti praskliny není možné,aby se deska o tolik roztáhla a barvou zasáhla tak velký okraj. Musela by prasknout ještě dál. Jak se tedy barva na okraje dostala?
Taky nemam dostatek zkušenosti, abych mohl vynest jasny a nemenny argument ale-
1 praskla deska -rožek mohl pružit,
2 zanašet se nečistotou, barvou ,odlomky desky
Doddie napsal/a:
Následkom tlače by skutočne mali jestvovať rôzne druhy tejto praskliny, lebo doska sa pri tlači namáhala a teoreticky sa prasklina mohla rozširovať viac deformovať a pod.
U nekterych znamek tyto faze existuji a jsou jasne patrne , u nekterych mene patrne u nekterych nebyly mozna dohledany , ale to muze byt zpusobeno brzkym zjistenim praskliny -praskleho rožku- desky
Doddie napsal/a:
Ak sa na to, že je doska prasknutá prišlo, malo sa s tým niečo robiť a závadu opraviť, ale problém je ten, že o opravách týchto prasklín nie je nikde žiadnej zmienky. Nestretol som sa zatiaľ s tým, že by niekto publikoval opravu obrazu známky prasknutej dosky:
Vim, ze nekolik zminek o tomto tematu existuje naposled pred 1-2lety (dohledam)jsem to cetl urcite ve zpravodaji nasi filatelie z roku cca 1948- kde je popisovan praskly rožek i praskla deska na znamkach Holubice a jejich následná retuš - z cehoz je patrne, ze se danymi vecmi tiskari zabyvali
Doddie napsal/a:
Samozrejme ak takéto opravy boli vykonané, myslím si, že by sa už bolo niečo objavilo, pretože v rámci štúdie danej nominálnej hodnoty by podobnú opravu bolo možné veľmi jednoducho identifikovať. S tým som sa však ešte nestretol.
Jak pisi vyse zminky o tomto jsou - poslu konkretni stranky . Co se tyce nalezu - tady je otazkou jak dlouho byly tyto opravovane stocky jeste v tisku , jelikoz se da odhadovat - ze pokud deska praskala -mela uz neco za sebou
Souhlasim s textem akorat bych trosku poopravil smysl textu - nebo spis pricinu. Nejvic prasklin a trhlin urcite vznikalo z duvodu unavy desky opotrebenim - coz mohla byt samozrejme i hlavni pricina vyroby novych tiskovych desek - jelikoz tiskari jiz videli ,ze opravy -retuse- jiz nejsou efektivni
Upravil som trošku, aby to bolo prehľadnejšie - Smith

tak jsem si před vánoci udělal čas a prolistoval zpravodaj naší filatelie 1948.
na stránce 44 jsou dvě ukázky prasklých rožků desky .
Josef Hanák na stránce 72- retuše na známkách holubice píše :
obě vyobrazení (obr1 a2) ukazují retuš prasklé desky .S takovým poškozením setkáváme se na nejstarších československých známkách častěji , o čemž bude možno v budoucnu uvésti více příkladů. U novějších známek upozornuji na prasklou desku u 91 známky Štefánik 50h z roku 1933
Z toho může pramenit, že některé retuše na hradčanech byly v důsledku prasklých rozků známek - zalití praskliny a práce retušéra
rozhodně je ale vidět, že o tom zmínky jsou !
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.