Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie

Jednoduchá vec, ak by sa so známkou, či s jej scanom nemanipulovalo museli by tam byť celé písmená APR, časť z nich tam však chýba (a to presne na mieste, kde chýba časť strechy a slnko, tam kde obraz známky pokračuje normálne je všetko v poriadku. Nehovoriac o tom, že celá časť kde by mala byť strecha a slnko je nápadne belšia ako ostatný obraz štvorbloku. Pavel III. má pravdu, najlepšie by to bolo mať v rukách a vidieť to naživo. V tejto situácii neostáva nič iné iba pochybovať...
Iba ak: Teraz ma napadla ešte jedna verzia, ktorá môže byť vysvetlením. Na mieste, kde bola strecha a slnko bola pri tlači na papieri nečistota, nejaký smietok, či kúsok papiera, ktorý sa po kúpeli z toho miesta uvoľnil. Takto by to dávalo logiku a opodstatnená by bola aj belšia farba papiera na tom mieste.

Při hledání výrazných deskových vad na skenech v počítači jsem učinil podobný "objev". Teprve při důkladném prozkoumání na denním světle jsem odhalil nenápadný přilepený papírek a bylo po záhadě. Nemám s tím větší zkušenosti, ale zkusil jsi známku prosvítit silnějším světlem nebo UV lampou (např. jestli není zeslabená či zesílená v místě skvrny), předpokládám, že celá zadní strana je normální.

Ještě jednou jsem to prozkoumal ale bohužel jsem opět nic neobjevil,kdyby tam byl nějaký kousek papírku - musel by odpadnout až po otištění razítka - protože kousek razítka asi chybí také.Po těch 95-letech -těžko hádat- já jsem na tom ani po podrobném pátrání nic nenašel.

Podla mojho nazoru sa pocas tlace dostal na tlacovy harok kusok cudzieho predmetu pravdepodobne papiera, alebo sa uz nachadzal na nom pred tlacou co sa mi javi viac pravdepodobnejsie. Ten bol prekryty farbou pri tlaci, ako to uz popisal Doddie a pri stemplovani doslo k jeho odlupeniu a vzniku bieleho miesta v mieste strechy a k chybajucim pismenam z razitka.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.