Ahoj,
narazil jsem na článek, kterému nerozumím
http://wp.wpublisher.cz/malenoviny/index.php?ID=810
cituji část:
Nejvzácnější vystavovanou bankovkou je česká 5 000 koruna, která platila od 7. 8. 1919 do 15. 4. 1921. Celkem jich bylo vytisknuto 500 599, ale zpět z oběhu se jich vrátilo pouze 98. Nalezeno jich však do dnešního dne bylo jen 27 (Nemáte náhodou nějakou doma? Byl by to unikát!).
Zpět z oběhu se jich vrátilo jen 98?? A kde je proboha ten zbytek???
A našel by se prosím někdo, kdo by mi objasnil, proč jsou všechny dosud
známé exempláře perforované???
Případné odkazy tam, kde už třeba tohle bylo řešeno, jsou vítány.
Díky moc, Jirka

Zbývá tedy nějakých 71 ks.... nezúžil ty nálezy někdo ještě o pár kusů? Byl o tom ten článek v časopise Notafilie (možná ne jeden), jen to teď nemám u sebe, tak si nemůžu přesně vzpomenout, kolik jich tam identifikovali a jaký byl konečný počet těch "nezvěstných"

Priznam se, ze jsem tuhle bankovku nikdy moc nesledoval (nedostupna), ale nadhodilo se tu celkem zajimave tema. Zminovany clanek v Notafilli neznam, ale docela by me zajimalo, jaky byl presne osud techto bankovek, pokud o tom nekdo neco vite.
T.j. ty navracene z obehu byly vsechny nejak oficialne zniceny? A kdy doslo k perforovani tech zbylych bankovek?

Tak jsem prolistoval svou literaturu a tady takový souhrn - nejdelší a nejzajímavější článek je v časopise Notafilie č. 35 (dával to sem nascanované rihav), tam jsou informace o emitování bankovky, o jejím padělání, počtu nenavrátivších se kusů (přesně 97,98 ks - desetinná místa vznikla poskytováním poměrné náhrady za necelé státovky). Počet známých kusů je v současnosti na čísle 26. V Notafilii pak vyšel i popis, jak je která bankovka perforovaná (umístění nápisu Neplatné + poloha skartačních otvorů. Jen jsem z článku nabyl dojmu, že těch 98 je skutečně nenalezených, protože se nevrátily z oběhu a těch 26 je z toho počtu navrácených, tj. z těch 500 501. Nevím, je to takové nejasné. Jak to chápou ostatní (rihav, šenfi atd.)?

Obdobné info, ale v kratším rozsahu a bez ukázek je v katalogu Bajer, ještě kratší článek vyšel v Notafilii č. 5 (?), tam je jen krátké info (na stránku) shrnující tehdy známé informace (bylo nalezeno tehdy teprve 12 ks), protože státovka byla na obálce a v časopise existovala rubrika "Objevilo se na obálce".

Ja si myslim, ze je to uplne presne tak, jak rikas🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.