napsal/a:
V každém případě chybějící kus i u nové bankovky tuto bankovku silně znehodnocuje.
To je jasny, ale kdybych si mel vybrat mezi uplne novou s chybejicim kouskem 1x1mm (stav 4) nebo znacne jetou ve stavu 3, tak radsi vezmu tu prvni.
Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Tady máš ukázku nového tuzex. poukazu, ale s vytrženým kusem, kdyby byl celý, tak by stav byl cca aUNC. Ale protože je vzácný, tak jsem ho koupil a dal ho do "servisu bankovek", abych mu vylepšil stav.
Mohl jsem si koupit jetý ve stavu 2 - 3, ale jak jsem psal, raději jsem vzal tento.
Obrázky:
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Jak píše tráva - toto jsou takové "císařovy nové šaty" - když to vezmu obecně (nehodnotím tuto konkrétní bankovku) prodejce "přivře oko", a dá vyšší cenu a kupující, který do toho jde, tohle "přivřené oko" převezme (přece nebude poukazovat na to, že koupil jako 1 a je to přitom 4). A názor ostatních je mu šumák, protože bude přinejhorším opakovat celý cyklus prodeje znovu (on se vždycky nějaký kupující najde).

Doporučuji toto vlákno, kde jsme to proprali docela zevrubně (ať se to netříští). Některé obrázky v začátku diskuse chybí, jsou pak dále v příspěvcích znovu ...
mimochodem, zrovna v té tabulce, která byla jakýmsi "průnikem" různých stupnic, měřítek atd. je stav 3 (VG) hodnocen takto - rohy zakulacené, odrbané, hodně ohybů (ostrých + lehkých), papír špinavý/flektý (odřený, ale ne prodržený), natržení do obrazu, větší + menší dírky). Až když by chyběl (vytržený) kus, tak to "spadne" na stupeň 4. Samozřejmě, popis ukazuje na jednotlivé faktory (rohy/ohyby/barva papíru/natržení/díry/celistvost...) zastoupené v menší či větší míře, takže nemusí být trojka jako trojka, ale jsou hranice, kdy to jednička/dvojka/trojka ... není ani náhodou (alespoň toho bych se při určování držel)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.