Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

Profilový obrázek
Zdenda-Kubik

Uživatel

Zaregistrován:
21. 12. 2015

#11 13. 2. 2016, 17:22

napsal/a:
V každém případě chybějící kus i u nové bankovky tuto bankovku silně znehodnocuje.

To je jasny, ale kdybych si mel vybrat mezi uplne novou s chybejicim kouskem 1x1mm (stav 4) nebo znacne jetou ve stavu 3, tak radsi vezmu tu prvni.

Nejsem sberatel. Jsem SYSEL.

Profilový obrázek
mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

#12 13. 2. 2016, 17:27

Jsou ale sběratelé, kteří dají přednost té jeté 3. Také bych vzal tu první a chybějící kus nechal opravit.

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#13 13. 2. 2016, 17:28

To je právě ten pohled sběratele o kterém jsem psal. To záleží na každém z nás.

Profilový obrázek
mischel13

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2008

#14 13. 2. 2016, 17:56

Tady máš ukázku nového tuzex. poukazu, ale s vytrženým kusem, kdyby byl celý, tak by stav byl cca aUNC. Ale protože je vzácný, tak jsem ho koupil a dal ho do "servisu bankovek", abych mu vylepšil stav.
Mohl jsem si koupit jetý ve stavu 2 - 3, ale jak jsem psal, raději jsem vzal tento.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#15 14. 2. 2016, 22:59
Stav 3 mají napsán proto, aby mohli napsat " vysokou " vyvolávací cenu. Kdyby měli stav 4 nebo horší, tak to nikdo nekoupí. A jestli si dobře vzpomínám, tak tato bankovka je v aukci v ČNS Brno už poněkolikáte. Je to neprodejné.

Jak píše tráva - toto jsou takové "císařovy nové šaty" - když to vezmu obecně (nehodnotím tuto konkrétní bankovku) prodejce "přivře oko", a dá vyšší cenu a kupující, který do toho jde, tohle "přivřené oko" převezme (přece nebude poukazovat na to, že koupil jako 1 a je to přitom 4). A názor ostatních je mu šumák, protože bude přinejhorším opakovat celý cyklus prodeje znovu (on se vždycky nějaký kupující najde).

Profilový obrázek
acme2000

Moderátor

Zaregistrován:
1. 7. 2008

#16 14. 2. 2016, 23:01

Doporučuji toto vlákno, kde jsme to proprali docela zevrubně (ať se to netříští). Některé obrázky v začátku diskuse chybí, jsou pak dále v příspěvcích znovu ...

https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/jak-hodnotit-zachovalost-bankovek-aneb-rozdil-mezi-unc-a-unc-8315

mimochodem, zrovna v té tabulce, která byla jakýmsi "průnikem" různých stupnic, měřítek atd. je stav 3 (VG) hodnocen takto - rohy zakulacené, odrbané, hodně ohybů (ostrých + lehkých), papír špinavý/flektý (odřený, ale ne prodržený), natržení do obrazu, větší + menší dírky). Až když by chyběl (vytržený) kus, tak to "spadne" na stupeň 4. Samozřejmě, popis ukazuje na jednotlivé faktory (rohy/ohyby/barva papíru/natržení/díry/celistvost...) zastoupené v menší či větší míře, takže nemusí být trojka jako trojka, ale jsou hranice, kdy to jednička/dvojka/trojka ... není ani náhodou (alespoň toho bych se při určování držel)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.