Moderátoři: smith

Děkuji za info, ještě uvidím pro jaký katalog se rozhodnu. Zaráží mě ta věta "zrovna v tomto katalogu jsou ceny dost mimo realitu", to člověka ke koupi moc nepovzbudí🙂 Nevíce někdo o katalogu, který je zcela objektivní?🙂 Jinak, na zemui původu mi u starých bankovek nezáleží. Nejčastěji se vyskytuje Německo a Rakousko-uhersko, pak třeba i exotičtější země, ale obecně platí, že čím větší exotika, tím vyšší cena, alespoň podle toho co se dá sehnat na aukru.

Ono obecně platí, že bankovky z 18. a 19. stol. patří k těm dražším. Jinak žádný katalog není 100% obrazem trhu, jde spíš o to, že ti pomůže se zorientovat ve variantách, vzácnosti apod. U tohoto období je totiž řada padělků na pohled kvalitnější než samotné originály, navíc se ti mnohdy mohou plést i nouzovky s bankovkami.
Picka bych poté asi taky nedoporučoval, pokud ti jde o Rakousko a Německo je lepší jít do lokálních katalogů, které jsou levnější, lépe provedené a co se ceny týče i objektivnější.

To co já si mohu dovolit je např. Německo 1900 - 1914 (většinou 10 - 30 kč bankovka), ale výjimečně bych investoval i do 19. století (zajímá mě ale třeba i současná Asie, tedy bankovky, které jsou momentálně v oběhu v UNC stavu). Katalogy A. Picka jsem si právě stáhl přes torrenty v pdf, jeden "1961 - present" a jeden, pro mě asi stejně důležitý, "1368 - 1960". Darovanému koni samozřejmě příliš na zuby nekoukám. Díky všem za názory🙂

;) Ale jak jsem psal, mě nejde o UNC stav, i když v UNC sbírám také. Nemůžeš vycházet z toho, že co je dobré pro jednoho, musí být zákonitě dobré i pro druhého a třetího. UNC stav představuje vyšší náklady a nižší kvantitu. V oblasti kde se nacházím pár měsíců nebudu hned investovat desetitisíce... 😃 Jiná situace by byla, kdybych nesbíral pro radost, ale s cílem prodat se ziskem, takto vysoké ambice zatím nemám.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.