A kde je k vidění ta moje Čertoryje? Na Exponetu je jen Zelená lékárna.Jinak k tomu Da Vincimu- pokud se to pročte, tak tam je dané proč je v květinách i takový mistr.
K Dráčkovému hodnocení- máš pravdu a proto se snažím překrytí materiálů co nejvíc omezit.Výstřižky OVS se používají kvůli místu.Ono u našich exponátů se vpravdě ani většinou o výstřižky nejedná, protože zbytek celistvosti je skryt ve vyřezaném políčku.Za to američani mají snad jenom právě výstřižky a z celou celistvostí si tam nikdo hlavu neláme. 😉 Na E-Bay se takové výstřižky s námětama prodávají dost draho.😲

Na Exponetu je obojí...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

je to 705 exponat http://www.japhila.cz/hof/index_chr.htm
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články

Tak jsem to tak Pavlinko proletel a nestrane reknu tohle k Čertoryji
velmi rusive na me pusobil ten 10blok 60h Unesco 1979
to jsem si myslel, že jako budeme hledat nějake deskové vady a nezachránily to ani ty podpisy dole - i když nevím komu patří
A u toho 4 bloku s podpisem Franty tak samo - pro mě to byl naprosto rušivý element , jelikož mě to odvádělo od tématu a pochopil bych to jedině v případě že by byly na celistvostech .
naopak co mě mile překvapilo byl výběr celistvostí
tady je vidět, že už Tě někdo pořádně "vycepoval" 😉
a že se tím exponátem nejen bavíš , ale i zabýváš do hloubky
takže tady máš ode mě obrovskou pochvalu
myslím, že v těch letech by jsi mnoho z nás , co se celistvostí týče , předčila , včetně mě .

Neviděl bych to jako pokles , ale spíš vystřízlivění z euforie a posílení kurzu koruny
když si vezmu průměrný plat z roku 93 - 5900kč
2008 -23500kč
přitom reálná kupní síla se zvedla zhruba jen o 10-15%
co se však změnilo enormně je kurz koruny vůči dolaru a euru
z roku 2000 z 42kč/USD na 2011 - 17kč/USD
z roku 2000 z 38kč/EU na 2011 24kč/EU
1 -takže lidé kteří (čechoameričani , čechokanadaní, ) do roku 2000 u nás mohli lacino nakoupit kvalitní filatelistický materiál at uz do sbirek nebo z investicnich duvodu , ho s rustem koruny zase prodavaji nam zpet - se ziskem samozrejme a byla to pro ne dobra investice
2 euforie 90let - kdy se otevrela stavidla pro kvalitni material a i diky cizincum se ceny vysplhaly vys, defakto se tvorily trzni ceny pro nase známky , dle zajmu
3 od devadesatych let je taky videt velky posun od investovani a sbíraní jen známek k postupnému přechodu na celistvosti (zatimco v 90 roce to bylo 5-8%sberatelu a to hlavne jeste letecke celistvosti ) dnes bych si dovolil tvrdit ze to bude nekde mezi 30%, což opět vede k rozmělnění cen
4 samozrejme ubytek sberatelu
5 ovsem pro CSR I to vidim porad solidne , jelikoz ten vyvin filatelisty je vetsinou smerem CR , CSSR a CSRI nez opačně

Escartin: nesouhlasím…
Jak koruna postupně posilovala se naopak teoretisky zleňovaly případné nákupy zahraničí a také poměr cen znáek vzhledem k platům a kupní síle byl pro sběratele stále lepší.
Ad 1/ pominu-li pár(několik jednotliců) cizinců a stejně několik jednotliců z řad čechů žijících v zahraničí, pak většinu nákupů za stále vyšší ceny v minulosti realizovali místní sběratelé z ČR. Ostatně již delší dobu v zahraničí téměř žádné zajímyé sbírky ani materiály nejsou, protože k nám byly v naprosté většině dovezeny v druhé polovině 90.let. Ostatně ceny v zahraničí byly velmi nízké, dokud tam nejezdily masivně nakupovat naši sběratelé z ČR a tak obchodníci sledující zájem zvedly ceny u zbylého materiálu i tam(i když stále pod naše ceny). Pamatuji jak se v druhé polovině 90.let na veletrzích třeba Německu daly nakupovat úžasné materiály třeba i za ceny do 10DM.
Pokud budu trochu spekulovat, tak teoreticky cenu zvednuly restituenti a podnikatelé mající více peněz na utrácení aukcích i jinde.
Ad2/ viz.1, ceny netáhly nahoru cizinci, ale místní sběratelé z ČR.
Ad3/ nárůst jistě nastal, ale nejednou spíše z toho důvodu, že mnoho lidí měli brzy nasbírané známky své oblasti zájmu(nebo jim finančně dostupné) a hledali co do sbírek zařadit dále, nehlede i na mírnou popularizaci dokladů v literatuře a tisku - to ale nemělo myslím výrazný vliv na cenovou hladinu známek na trhu
ad4/ ano mimo jiné, dále třeba rušení mnoha velkých sbírek podnikatelů z jejich finančních důvodů a jsou i další faktory…
ad5/ bohužel s tímto optimismen zatím nelze zcela souhlasit, podívej se na pohyb trhu v posledních cca 5-7 letech a trndy ceny, také ceny nabídek u obchodníků a hlavně četnost a pestrost těchto jejich nabídek(nejednou včetně velkých slev).
😐 🙄
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.