Moderátoři: smith

Tak po delší době se mi nedávno konečně povedly dva zajímavější nákupy (pro Braňa kachny) . Díky chaosu, který svými cenami rozproudil jeden kupující, prošly aukcemi některé zajímavější kousky bez větší pozornosti. A díky tomu se jim podařilo zabydlet u mně.
Na první fotce to je bílý penízek Ludvíka Jagellonského se lvem a plameny. Jedná se o ten vpravo nahoře (další dva jsou dány na porovnání). A co je na něm tak zajímavého, když je jinak poměrně nedoražený? Především to, že na krku nejsou žádné plameny. A pokud se na toho lvíčka podíváte pořádně, určitě si vybavíte Vladislavovy penízky. Zajímavý článek k této problematice si můžete přečíst třeba v NL 2013/1-2 od Olivera. Myslím si, že celkem zapadá do nastíněného problému.
Co je však na něm ještě dál zajímavé, je punc, jakým je vyražen ocas. Pokud se pořádně podíváte, zjistíte, že u všech tří kousků byl vyražen stejným kolkem (ostrá levá hrana na křížení ocasu, ostrý úhel na pravé straně, a zásek na levém horním konci ocasu).
Druhým kouskem, který mě udělal velkou radost (i když tam už to tak levný nebylo 👿 ), je haléř Ferdinanda I. z r. 1534 z Kutnohorské mincovny (ten spodní). U něj je zajímavé to, že 4 v letopočtu je arabskou číslicí. Což u tohoto ročníku je relativně vzácné. Zatímco gotická čtyřka se vyskytuje téměř v každé aukci poboček ČNS, o arabské člověk zavadí málokdy. Na ukázku pak připojuji i tu gotickou a na pravé straně především relativně vzácnější tvar koruny v kombinaci s gotickou čtyřkou. Ta se také nevidí každý den.
Takže snad už pro mně konečně taky skončil numismatickej absťák. 😆
Obrázky:

Beztak to je on. Sledoval jsem to taky, ale cenu jsem nenavysoval. Kazdopadne pekny kousek bez ohledu na vzacnost. A je dobre, ze skoncil u zodpovedne osoby🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.