Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie

Pochopitelně - já jsem chtěl říci, že výše uvedené (karmínová barva doplatní) mi přijde natolik podstatné, že byto v katalogu být mělo (i sám Dráček píše, že tato známka je ražená relativně běžná. Tak proč tam potom není v katalogu třeba místo úzké flugposty, kterou nikdo nemáme a těžko ji někdo v balíčkovém materiálu najde..?). Nepolemizuju o tom, že u každé známky je tolik specialit a mušinců a nevím jak to nazvat, že kdyby mělo být vše v jedné publikaci (t.j. jakási kombinace katalogu s cenovým ohodnocením, monografie a specializ. příruček), byla by to bichle jako Kalevala, to je samozřejmě kravina.

Lacewings napsal/a:
...,nebot pro mnohé je lepší při nevědění klepnout do klávesnice na Sběratele ,než se pokusit si to nejprve zkusit pohledat .To ,že se někomu dostane informace typu ,,Nevědomost určujícího ,, není v zásadě žádná urážka ,pouze konstatování faktu o chybějících znalostech. ...
Ona je dnes totiž jiná doba. Dříve nebyl internet a byly filatelistické kroužky. Dnes je to naopak. Za sebe musím říct, že osobně jsem (když pominu několik střípků od Rajeho - díky) nikdy od žádného filatelisty naživo žádnou radu nedostal. V mém okolí totiž nikoho neznám a v našem městě klub není. Nevím, jestli si ještě vy, kovaní sběratelé, pamatujete na své začátky, ale nebojím se říci, že valná většina čerpala velkou část svých začátečnických znalostí z osobního setkání s jinými filatelisty. A právě vy možná netušíte, jak náročné a zdlouhavé je hledat v knihách z počátku každou kravinu. Ano, teď již hodně věcí vím a když nevím, tak aspoň tuším, kam se podívat (a potřebnou literaturu mám z valné části doma). Ale úplně se dokážu vcítit do kůže toho nováčka, který využívá nejrozšířenější zdroj informací dneška - internet, zadá slušně svůj dotaz a odpovědí je mu sarkastická poznámka o základních neznalostech od "profíků"... Už jsem to tu psal - pokud je to někomu proti srsti, poskytovat takové informace, ať se zdrží diskuze. Když to vezmu logicky - když neodpoví, tazatel se sice nic nedozví, ale tázaný nebude ztrácet čas (- / +). Když odpoví, bude jej to sice stát čas a jeho vědomosti, ale někomu tím pomůže (+ / -). Ale těma kecama nikomu nepomůže a ještě ztrácí čas a někoho třeba navíc zbytečně nase.. (- / -) - čili nejhorší možná alternativa.

Palec nahoru!

Sledujem túto diskusiu, a nedá mi nereagovať. Už som to niekde, v niektorom vlákne napísal. Z osobnej skúsenosti viem, aké ťažké a zložité bolo hľadať informácie a kupovať literatúru (a to aj vtedy, keď som na to mal odložené, často nemalé finančné prostriedky). V dobe, keď som sa začal venovať ČSR I. bolo pre mňa na východe ČSSR skoro nemožné dostať sa k niektorým publikáciám lebo poväčšine boli beznádejne vypredané. Preto je môj postoj, ktorý som už deklaroval, jasný. Ak dokážem niekomu pomôcť, rád tak urobím. Už som viacerým ľuďom pomohol a získal si tak dobrých priateľov a kolegov, ktorí sa so zápalom pustili do zbierania známok, nehovoriac aj o špecializácii. Poniektorí ma už dokonca aj v určitých oblastiach vedomostne predbehli a viem, že mi ich fundovaná odpoveď na moje otázky pomôže. Ja osobne sa riadim princípom "kto dáva, tomu bude dožičené" a verte mi, že to funguje. A čo sa týka príživníkov a vysávačov informácií, ako sa objavia, tak aj zmiznú a neostane po nich ani špinavý fľak...

Já prostě myslím, že ten názor, že pokud by "teoreticky" byly všechny známé informace o určité oblasti obsaženy v jedné publikaci, tak toto by nějak škodilo těm "bádajícím filatelistům" a usnadňovalo práci nýmandům, je zcestný. Jedna věc je nekonečný zdroj informací a druhý měsíce a roky zkušeností a tisíce a tísíce známek prošlých rukama. Toto žádnou radou ani knížkou nenahradíš (a toto je parafrázovaně i jeden z častých Dráčkových argumentů, pokud se nepletu).
Z vlastní zkušenosti - v mém oboru je taky "kuchařka" asi o 1500 stranách (v angličtině) - teoreticky, pokud bych si ji přečetl (aspoň 2x), měl bych bez problému vše ovládat. Ale pi.. a šišky - čtenář bez zkušeností není schopen rozpoznat, které informace jsou pro něj podstatné a které méně, které už nejsou zcela aktuální, liší se dle geograf. situace atd atd. Čili podstatně více mi dalo, když jsem se sežral se starším kolegou, který mi řekl, jak mám co dělat a na co dávat pozor (škoda, že mi ta opice do druhého dne polovinu informací odnesla;) ). A filatelie je o tom samém.

A co takhle zřídit rubriku, ve které by sběratelé - pokročilí - poradili začátečníkům, jaká literatura k oblasti jejich zájmu je vlastně vůbec k dispozici? Místo sarkastických poznámek o jejich neinformovanosti, keré jim v ničem nepomohou? Jako sběratel Hradčan musím říci, že různých článků k této emisi je roztroušených tolik, že je často problém se v nich orientovat. Vynikajícím počinem jsou stránky FILASO, na kterých lze najít kompletní ročníky např. Tribuny filatelistů, která se Hradčanům a vůbec známkám ČSR I věnuje především, ale hledat v nich a prohlížet je práce na týden, minimálně. Já bych především poradil pořídit si MONOGRAFII č.40, ve které ke každé známce jsou odkazy, kde lze podrobné články nalézt. Ale kdo ze začátečníků o ní vůbec ví? Navíc pro toho, kdo se o známky nemíní zabývat specializovaně, do větší hloubky, je shánění odborné literatury naprosto zbytečné a zbytečná eventuelní finanční zátěž, když už pominu to, že ji blokují pro ostatní, kterým by pomohla více. Takže jestli na něco podle jejich názoru zajímavého narazí, je samozřejmé, že se zeptají jako laici. Když odpověď někdo zná, je na místě jim odpovědět a pokud pokládá někdo dotaz za malicherný, tak má možnost na něj neodpovídat, protože jeho infantilní odpověď jim stejně nepomůže. A už vůbec ne povyšování a ohánění se jejich "neznalostí". Někteří zřejmě již trpí stařeckou demencí a nevzpomínají si, jak sami začínali.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.