Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#21 1. 4. 2010, 11:51

O těch aršíkách Heidricha dost pochybuji, jinak je to asi běžný příběh z malých měst...

Ono je to ale těžké....např. cca dvakrát jsem skoro z donucení řešil pro kamarády mých kamarádů(nesběratelů) rozprodej pozůstalosti známek, kterých bylo na množství hodně beden, ale obsah byl maximálně průměrný(běžné generální sbírky a dublety), které dědeček, strýček...atd. sbíral údajně 20...30....let a utrácel za ně všechny volné peníze. Když jsem jim řekl, že to má celé cenu vzhledem k nekompletnosti, horší kvalitě...atd. "jen" 8000Kč, 25000Kč, tak na mne stejně pohlíželi, jako bych je snad chtěl obrat.....😕
Po těchto zkušenostech se raději jakýmkoliv pozůstalostem(raději nebo zejména i od známých) vyhýbám jak jen to jde. 🙄

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Packa02

Uživatel

Zaregistrován:
28. 1. 2010

#22 1. 4. 2010, 12:17

Dracek- jednou jsem byl taky pozvaný ohodnotit známky po dědovi - hodně, hodně staré , vzal jsem katalogy a vyrazil . Říkaje si , dáme kávu , prohlídnem , pokud to zvládnu , alespoň pěkné odpoledne a vyrazil jsem . Bylo to čr . 50 - 60 roky , dle Pofis ceny známe všichni , smutek v očích majitele a nelichotivá slova vůči zběratelům . Od té doby jsem to již nikomu neurčoval👿

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#23 2. 4. 2010, 14:56

Dracek a Packa 02 - mám naprosto stejné zkušenosti a ohodnotit sbírku bych už nešel ani za nic. Hlavně ta reakce pozůstalých, podle kterých majitel utrácel za známky všechny peníze. Chce to také se podívat do aukcí, za jaké ceny někteří prodávají naprosto obyčejné známky, i když např. s deskovou vadou. A vymluvit jim, že ta "vzácnost", za kterou dali 150.,- Kč má cenu desetikoruny, a dívat se přitom na jejich zklamání a pocit, že je chcete okrást, to za to opravdu nestojí. Nejhorší ze všeho jsou jejich dětské sbírky, které ležely někde zapomenuty ve skříni a známky se přece časem zhodnocují, ne? Od jisté doby známkám nerozumím a hotovo.

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#24 3. 4. 2010, 11:27

Ohledně zhodnocení sbírek běžných známek ze šedesátých a sedmdesátých let se dá napsat pro nesběretele asi tohle:
V šedesátých a sedmdesátých letech byl měsíční výdělek 1200-2000,-Kč, nyní je výdělek cca 10x vyšší. Známky, které se tehdy kupovaly za nominál, nyní nemají většinou cenu než zase jen nominálu, někdy i nižší. Výdělky cca 10x vzrostly, ovšem vzhledem k tehdejší kupní síle je to cca 10 násobné znehodnocení jejich sbírek.
Pokud by člověk vzal v úvahu ocenění podle Michela z let 80-90.,tam to vychází ještě daleko hůře, protože Michel naše známky značně nadhodnotil. Už jsem to psal v dřívějším svém příspěvku, kdy jsem čs. známky ze sedmdesátých let v kat. 400MiM koupil za 200,-Kč. Pokud by se to přepočítalo podle tehdejších a současných výdělků a vzal v úvahu tehdejší kurs DM, vychází znehodnocení cca 300 násobné...
Tohle by si měl přečíst každý nesběratel.

Profilový obrázek
Packa02

Uživatel

Zaregistrován:
28. 1. 2010

#25 3. 4. 2010, 12:11
Ohledně zhodnocení sbírek běžných známek ze šedesátých a sedmdesátých let se dá napsat pro nesběretele asi tohle: V šedesátých a sedmdesátých letech byl měsíční výdělek 1200-2000,-Kč, nyní je výdělek cca 10x vyšší. Známky, které se tehdy kupovaly za nominál, nyní nemají většinou cenu než zase jen nominálu, někdy i nižší. Výdělky cca 10x vzrostly, ovšem vzhledem k tehdejší kupní síle je to cca 10 násobné znehodnocení jejich sbírek. Pokud by člověk vzal v úvahu ocenění podle Michela z let 80-90.,tam to vychází ještě daleko hůře, protože Michel naše známky značně nadhodnotil. Už jsem to psal v dřívějším svém příspěvku, kdy jsem čs. známky ze sedmdesátých let v kat. 400MiM koupil za 200,-Kč. Pokud by se to přepočítalo podle tehdejších a současných výdělků a vzal v úvahu tehdejší kurs DM, vychází znehodnocení cca 300 násobné... Tohle by si měl přečíst každý nesběratel.

moc hezký rozbor - můžu se Tě zeptat , co se předpokládat s cenama po zavedení eura ,

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#26 3. 4. 2010, 13:04

Snažil jsem se tady trochu rozebrat situaci, kdo investoval v 60.-70. letech do běžných čs. známek. Jeho potomci nyní splakali nad touto investicí.
Teď je cena těchto známek tak nízká, že kdo je začne nyní sbírat, je celkem vhodná doba. Hlavně bych ale doporučoval sbírat pro radost, protože při ubývajícím počtu sběratelů mám obavu, že ani v budoucnu se tato sbírka příliš nezhodnotí.
Zavedení eura si myslím, že situaci příliš neovlivní.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#27 3. 4. 2010, 13:04

Teoreticky: u běžných věcí asi stagnaci či pokles, střední věci stagnaci(zajímavější i vzestup), dobré materiál asi mírný vzestup cen...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Packa02

Uživatel

Zaregistrován:
28. 1. 2010

#28 3. 4. 2010, 13:09

Já se ptám z toho důvodu , že chci zbírku pořád rozšiřovat a doplňovat , nyní jsou pro mne ceny ještě přijatelné , tím nemám na mysli špeky za statisíce .

Profilový obrázek
Jaromir

Moderátor

Zaregistrován:
10. 2. 2006

#29 3. 4. 2010, 13:24

Pro Packa02: Pokud chcete sbírku rozšiřovat a doplňovat, tak si myslím, že je nyní celkem vhodná doba.
Ale jak píše Dráček: u běžných věcí očekávejte stagnaci, nebo pokles. I když si myslím, že by nemusel být výrazný. Proto sbírejte hlavně pro radost.
Jako investici vidím hlavně světové rarity, ale to je asi mimo finanční možnosti zde diskutujících.

Profilový obrázek
Packa02

Uživatel

Zaregistrován:
28. 1. 2010

#30 3. 4. 2010, 13:49

samozřejmě zbírám pro radost , ale pokud člověk narazí na něco finančně zajímavého , tu radost to ještě umocní . 😆

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.