Zdravím všechny,mám trochu zmatek v kiprových mincích,byly všechny mince z doby F.II z let 1620-23 kiprové? Třeba například tolar 1621 Vídeň,nebo 60ti krejcar 1621 Olomouc jsou také kiprové mince,nebo jen mince ražené v Praze? Mate mě trochu kvalita mince,dočetl jsem se,že třeba tolar z doby de Witteho konsorcia měl ryzost jen 531/1000 ale kvalitou vypadají že mají ryzost větší...
Vždycky je třeba obětovat něco, co chceme, kvůli něčemu, co chceme ještě více...

Všechny mince Ferdinanda II. z období 1620-1623,neboli z období de Witteho konsorcia,jsou kiprové.Tto období co se týče tolarových ražeb se vyznačují označením nominálu v násobcích krejcarů.V první vlně inflakce to byly-12,24,30,48,60 a 120 krejcar,v druhé vlně 60 krejcar vystřídal 70 krejcar a 120 krejcar 140 krejcar a ve třetí vlně 12 krejcar vystřídal 15 krejcar, 30 krejcar vystřídal velice vzácný skoro unikátní 37 1/2 krejcar-běžnější byl však 37 krejcar,70 krejcar byl nahrazen 75 krejcarem a 140 krejcar 150 krejcarem.Samotná hmotnost mincí v průběhu jednoho roku klesala a tak se dá dokonce zjistit v jaké časti roku byla daná mince ražena.Jinak samotná rizost mince a stav mince nejsou v úplné závislosti,jelikož závisí více na stavu mince ve kterém byla mince tezaurována,jelikož,když byla mince z oběhu a tudíž mince neměla již na sobě ražební lesk,což je ochraná plocha mince,vzniklá nahuštěním materiálu na povrchu mince-a tudíž je trochu tvrdší a má jiné chemické a fyzikální vlastnosti-z mé skušenosti,je trochu mastná.Taková mice,když se dostane třeba do sprašové,či jílovité země je povyndání téměř nedotčená,pokud nedojde k jejímu zničení,během čištění.A pak jak jsem napsal i na tom v jeké půdě byla mince uložená.Všeobeně se dá též říci,že mince z depotů,jsou lépe zachované.Né vždy!!!

Díky ,ještě by mě zajímalo,jestli jsou všechny mince F.II z roku 1623 kiprové,nebo byla ke konci roku obnovena ryzost původní 891/1000 a nesou letopočet 1623,nebo byla větší ryzost obnovena až na mincích s letopočtem 1624 ?
Vždycky je třeba obětovat něco, co chceme, kvůli něčemu, co chceme ještě více...

To Garret: na tohle je lepší pořídit si nějakou literaturu. Všechny mince z roku 1623 kiprové nejsou. Nejjednodušší rozlišení mincí dobrého zrna je stojící postava panovníka na líci. Z let 1620 - 1623 jsou ale také výjimky, kdy byly raženy mince dobrého zrna pouze s poprsím panovníka. Na těchto mincích ale není uvedena hodnota v krejcarech.

to už neplatí u tolarových ražeb,ale u drobných ano,jelikož drobné mice byli antidatovány,aby se rozenaly.Tak třeba první drobná mince dobrého zrna byla ražena v roce 1623 s letopočtem 1624.U tolarových mincí je rok 1623 vácnější a však antidatování nedocházelo,jelikož rozlišovali se tak,že na tolarech dobrého zrna byla stojící postava Ferdinanda II. a na těch kiprových pouze portrét s označením hodnoty 150.Jinak netvrdím,že by tolarové ražby s letopočtem byli nějaké unikáty,ale vidí se rozhodně méně často

Díky moc,není nějáká literatura která se tímto obdobím zabývá ne jen okrajově ? Docela mě tohle období začalo zajímat,asi prodám mince ze svých sběračských let a začnu se věnovat sbíráním těchto mincí...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.