To Garret.
Toto je podle mého názoru jedno z nejzajímavějšího období mincování v dědičných zemích a abychom mu porozuměli, musíme pochopit některé historické souvislosti.
Bylo po bitvě na Bílé hoře, na český trůn nastoupil Ferdinand II a začala třicetiletá válka. Cisařský dvůr stále potřeboval velké sumy peněz a proto byl ochoten pronajmout mincovny těm, kteří byli schopni zaplatit, tím spíše, kdyz přišla velmi lákavá nabídka de Wittova konzorcia. Smlouva byla podepsaná na začátku roku 1622. Jakmile vešla v platnost, nastal ohromný kolotoč, který přinesl pohádkové bohatství členům združeni. Země byla zaplavovaná nehodnotnou mincí, jež obsahovala sotva jednu pětinu až jednu sedminu stříbra určeného předchozími ustanoveními a to nebylo všechno. Císař potřeboval další peníze, proto zastavoval skonfiskovaná panství členům konzorcia, většinou oblibencům, kteří mu na začátku kariéry pomohli. Tyto majetky ziskavali s velkou slevou a zbytky byly placeny v nehodnotné měně, kterou razili. Když si tyto částky převedeme na plnohodnotné mince, jednalo se někdy opravdu jen o pár procent skutečné ceny. Jen českému místodržiteli knížeti Karlu z Lichtenštejna se prokázaly podvody v hodnotě větší než je 10 500 000 zlatých. Abychom si ukázali o jakou částku se jednalo, např. panství Orlík, Zvíkov a Chynov byly odhadnuty na částku 385 000 zlatých a to byl jenom jeden z mnoha případů, i když asi ten největší. Bohužel za tyto činy nebyl nikdo potrestán. K vánocům 1623 prišel dárek v podobě kalády, kdy hodnota mincí byla snížena na 10-13 % původní hodnoty. Na jejich obhajobu lze říci, že ke krachu by stejně došlo, protože nekalosti se děli i před ražbou dlouhé mince, jen procento znehodnocení by bylo nižši.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro doplneni je treba uvest ze ryzost razenych minci klesala jiz pred pronajmutim razby minci v Cechach, na Morave a ve Slezsku de Witteho konsorciu 18.1.1622.
Od 16.3.1621:
Tolar (120 krejcar) a dily - 531/1000
3 krejcar - 265/1000
Od 11.6.1621:
Tolar (120 krejcar) a dily - 437/1000
Od 4.9.1621
48, 24, 12 krejcary - 265/1000
3 krejcar - 150/1000
Od 23.9.1621:
Tolar (150 krejcar) a dily - 321/1000
Co se tyce obdobi razby dlouhe mince 1620-23 tak je jiste zajimave, ale ze sberatelskeho hlediska se musi pocitat s tim ze tyto razby jsou ve velke vetsine spatne zachovale, a tak kdyz se objevi vyjimecne velmi dobre zachovaly kus dosahuje nekolikanasobku standardni ceny.

Členem de Wittova konzorcia byl i Albrecht z Valdštejna, ale co je zajímavé a světe div se, jeho zisky byli zanedbatelné oproti některým jiným členům. Samozřejmě, měl velké zisky z výroby pro armádu, kdy si vlastně zadával zakázky sám sobě, ale jeho malá angažovanost v záležitosti mincování je pro mě dosti překvapivá, pokud si projdeme jeho postoje během života.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Podle mě Albrecht tušil, kam dlouhá mince povede, a chtěl se vyhnout osobní diskreditaci, proto se od konzorcia držel zpátky. Sám se snažil uplatnit hlavně ve vojenské sféře, což je logické pro muže jeho schopností v čase války a jeho gloriola by škandálem dost utrpěla. Vina za všechno se myslím stejně nakonec hodila na Žida. Tehdy se vždycky hodilo mít nějakého po ruce 😁
Carpe diem, sed memento mori!

Díky všem za informace,kniha už je na cestě ke mě...Mám ještě prosbičku ohledně zachovalosti drobotiny,ač to s dlouhými mincemi nesouvisí,nechtěl jsem zakládat nové vlákno. Dostal jsem hromádku minciček horší kvality a nevím jestli je to už za hranicí akceptovatelnosti si je uložit do sbírky a počkat si třeba na lepší a nebo je vůbec neukládat. Zatím nedokážu určit co je a není šunt co se kvality týká...Mrkněte třeba na tyhle...
Obrázky:
Vždycky je třeba obětovat něco, co chceme, kvůli něčemu, co chceme ještě více...

no mohlo být hůř, ozdobu Ti dělat nebudou, ale pokud jsi je dostal tak pro začátek...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Bohužel to už je hodně špatná kvalita, to by se již muselo jednat o nějaké unikáty, které se nedají sehnat v lepší zachovalosti a pro začátek si zvykněte s větší přísností, protože po nějakém čase pochopíte proč.

Na nedávné Aurei jsem měl (bohužel pouze) vyhlídnutý kiprový stočtyřicetikrejcar, tak jsem si něco k období před kaládou přečetl. V této již poněkud postarší diskuzi mě matou hned první dva příspěvky. Dotaz zní, zda se "prodlužování" mincí týkalo např. i vídeňských tolarů a odpověď zní, že ano.
Bylo tomu opravdu tak? Nebyla kaláda omezená jen na naše země?

Kiprové mince se razily nejen v mincovnách zemí Koruny české, ale i ve Vídni, Grazu, Klagenfurtu. Odpověď zde dal již vassilij ve 4 příspěvku, kiprové hrubé mince mají uvedenou hodnotu v krejcarech. Zde uvádím kiprové ražby vyšších nominálů např.z těchto mincoven:
Vídeň:
tolar (150 krejcar) 1622, 1623
1/2 tolar (75 krejcar) 1622
Graz:
tolar (150 krejcar) 1622, 1623
Klagenfurt:
tolar (150 krejcar) 1622
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.