Sakra, Oliver, ale mi tu nakladáte... 🙄 Som len numizmatik-amatér a rád si spájam rôzne postrehy do hypotéz, ktoré viem, že sa asi nikdy nepotvrdia. Ale to je to, čo ma na tom baví. Ostatne, katalógy renomovaných numizmatikov sú plné hypotéz a otáznikov.
A nemyslím si, že zrovna ja sa zvyknem odbavovať na slovíčkarení a škatulkovaní. Len to súvisí s mojim amatérskym pokusom o presnejšie datovanie oboch mincí, ktoré sa mi jednoducho len voľným okom zdajú po materiálovej stránke rozdielne.
K prvej som si teda napísal: "billon (striebro?)" a "1445 (?)", lebo sa mi zdá, že to je viac strieborné a k druhej "billon (meď?)" a "1446 (?)", lebo mi príde viac medené.

No vida, další definice o které jsem nevěděl, sice, ač zdánlivě logická, v praxi nepoužitelná, ale co na tom 😁
Třeba Severovci (ryzost mincí teoreticky kolem 51%, prakticky cca 45-55) razili začátkem 3. století (aniž o tom věděli! 😉 ) půlku mincí stříbrných a půlku billon, aniž by je šlo jakkoli rozlišit.
A jak podotknul Oliver, něco jiného může být zamýšlená ryzost, něco reálná po vyražení a ještě něco jiného ryzost dneska.
Osobně klidně i minci s 15% ryzostí (reálně např. černý peníz Ludvíka, když jsme u toho středověku) označím jako Ag, pokud vypadá stříbrně, tím spíš, že tu ryzost pouze odhaduju/dohaduju, případně jako AE (.Ag) pokud jde o minci s postříbřením. A úplně nejlepší je uvádět ve sbírce jen nominál, numismatik ví a kdo neví, tak je mu to obyčejně jedno, jestli ta stříbrně vyhlížející mince je "stříbro" nebo "billon".

ja bych to rozsekl jednoduse, je na vas, zda si to vezmete za sve nebo vymyslite neco lepsiho.
u mince, ktera byla zamerne razena ze stribrne slitiny (tedy stribro tam neni omylem) bych si znacil vzdy jako stribrnou (s poznamkou o priblizne ryzosti uvadene v literature nebo poznamenanou zjistenou), napr.:
Ag (350/1000 teor.)
Ag (327/1000 hydrostat.)
Ag (427/1000 RFA)
Ag (521/1000 EDS)
Ag (~500/1000 ctrtem)
no a je to, ne?

Gratulujem kedy ti prišiel tento krásavec?

:) hned jsem koukal po tomtez🙂 je dobre, ze se objevuji, take si ho casem budu muset poridit🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.