Ovšem pokud ji v obou případech vážil jeden člověk na stejné váze.😃
Přečti si znovu příspěvek #106 a dej už pokoj.😉

na ryzost nelze odpovedet. pochybuji, ze kus drazeny v CNS mel atest na ryzost. pokud se mi dostane do ruky kus, o nemz je diskuse, umim velmi presne urcit jeho hustotu, ovsem ryzost urcit snadno nelze (brzy o tom snad vyjde clanek). nicmene uz i samotna hustota je velmi specifickym parametrem, ktery se napodobuje mnohem hur nez hmotnost. falzum mince bych umel vyrobit s vahou presnosti na miligramy. hustotu bych ale tak presne napodobit nedokazal.
jenze opet je to spekulace irelevantni. znalost stavu pouze u jedne mince (jsou-li to vubec dve) stejne nic neprokaze. tudiz resit ryzost/slozeni je opet tlachani.😞

na každé téma můžeš tlachat nebo diskutovat,nebo taky přednášet a publikovat,podle toho,jestli máš co říct.
Metoda Tvého měření hustoty by mě docela zajímala,sám jsem za tím účelem vyrobil úzkou plochou štěrbinu z plexiskla a přebytek tekutiny jsem měřil mikrometrickou pipetou-jakou metodu máš Ty?

v podstate klasickou hydrostatiku, pokud pominu ruzna zlepseni (z nichz cast zde urcite ventilovat nebudu - nepublikovane know-how). podrobneji je to popsano napr. ve Vorlove (Hradecky poklad) - bohuzel tam jsou chybne udaje, castecne napraveno je to v Hanovi (Technicke aspekty...). daji se najit i nejake prace, kde je cast meho pristupu vysvetlena.

no myslím, že JV64 i oliver toho mají odpřednášeno a publikováno docela dost
JV 64 (mimo jiné) na téma olomouckých biskupských ražeb
oliver (mimo jiné) ohledně problematiky složení mincovního materiálu (včetně stanovení hustoty)
takže u nich o tlachání nepůjde

maji, zvedni zadek od pocitace a zajdi si do knihovny.

nas zas najdes v regalech, prijemne cteni.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.