Moderátoři: smith

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#531 27. 7. 2011, 12:56

Musíme se rozhodnout, co vlastně chceme dělat. Jestli budeme pouze ješitně zaškrtávat nějaký seznam a hromadit kovové kotoučky, o kterých toho nebudeme moc vědět, nebo jestli přes mince budeme chtít poznat i určitou historickou dobu. Pak nám mince dokáží dát hodně radosti a dozvíme se jejich skoumáním mnoho nového a to vlastně jde. Na světě jsme pouze krátce, proto si nějakou zálibou dělejme radost a nehoňme se snobsky pouze za vědomím, že máme víc mincí než ti druzí, kteří nám pak budou tiše závidět a my budeme na vrcholu pochybného štěstí.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#532 27. 7. 2011, 13:31
Musíme se rozhodnout, co vlastně chceme dělat. Jestli budeme pouze ješitně zaškrtávat nějaký seznam a hromadit kovové kotoučky, o kterých toho nebudeme moc vědět, nebo jestli přes mince budeme chtít poznat i určitou historickou dobu. Pak nám mince dokáží dát hodně radosti a dozvíme se jejich skoumáním mnoho nového a to vlastně jde. Na světě jsme pouze krátce, proto si nějakou zálibou dělejme radost a nehoňme se snobsky pouze za vědomím, že máme víc mincí než ti druzí, kteří nám pak budou tiše závidět a my budeme na vrcholu pochybného štěstí.

Nechci citovat vše, ale se vším co tu bylo po mém posl. příspěvku napsáno souhlasím. Historie mne velmi zajímá a nejvíce 20. - 21. století, to tedy sbírám.
Antika i středověk mi jsou co do mincí vzdáleny, tato období mne velmi zajímala než jsem začal sbírat. Ani mne nejde o proofky, vlastně mám jen jednu jedinou. Víc mne potěší, když je mince z oběhu a přesto stále krásná, proto české mince a bankovky stahuji jen z oběhu a za všechny /včetně např. 500 Kč 1995 UNC/ jsem dal max. nominál.
A přesně tak, záleží na pohledu.
Proto nesnáším generalizaci. Nesnáším, když někdo jednoznačně vynese výrok, který jakoby byl platný univerzálně /"moderní stříbrné mince nestojí za povšimnutí" - například takový/. Nebo "bankovky horší než UNC nemá smysl dávat do sbírky."
Bohužel, taková je nemalá část sběratelů, nemalá část uživatelů tohoto portálu.

Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

Profilový obrázek
gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

#533 27. 7. 2011, 13:42
Nechci citovat vše, ale se vším co tu bylo po mém posl. příspěvku napsáno souhlasím. Historie mne velmi zajímá a nejvíce 20. - 21. století, to tedy sbírám. Antika i středověk mi jsou co do mincí vzdáleny, tato období mne velmi zajímala než jsem začal sbírat. Ani mne nejde o proofky, vlastně mám jen jednu jedinou. Víc mne potěší, když je mince z oběhu a přesto stále krásná, proto české mince a bankovky stahuji jen z oběhu a za všechny /včetně např. 500 Kč 1995 UNC/ jsem dal max. nominál. A přesně tak, záleží na pohledu. Proto nesnáším generalizaci. Nesnáším, když někdo jednoznačně vynese výrok, který jakoby byl platný univerzálně /"moderní stříbrné mince nestojí za povšimnutí" - například takový/. Nebo "bankovky horší než UNC nemá smysl dávat do sbírky." Bohužel, taková je nemalá část sběratelů, nemalá část uživatelů tohoto portálu.

Mé generalizaci předcházel příspěvěk o investici do stříbra (generalizování) a "že mě moderní ražby nezajímají". Odpověděla jsem proč... nicméně to můžu rozvést

• nízská hmotnost
  • nižší ryzost

Ach, jistě existuje na evropském trhu pár výjimek, ale když nevýjimky srovnám s okolím, není to investice do stříbra ale do módní vlny.

Ovšem když někdo moderní ražby Ag mincí sbírá z výtvarného hlediska, to je jiná...

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Profilový obrázek
Hanz

Uživatel

Zaregistrován:
4. 10. 2010

#534 27. 7. 2011, 13:45

Evropa1: to je rozumný pohled, sbíráním mincí v širších souvislostech si jedinec rozšíří nejen své vědomosti z historie, ale dozví se i mnohé zajímavé.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#535 27. 7. 2011, 13:51

To Hanz.
Pokud chceme dělat něco opravdu poctivě, musíme získat zevrubně celkový přehled. Každý koníček se skládá z obchodní a vědecké stránky. Každou část si musíme dále rozdělit na další jednotlivosti, které nám dají znalosti a radost. Jiná cesta bohudík neexistuje a komu budou stačit jenom zaškrtnuté seznamy, ten to hlavní nikdy nepozná.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#536 27. 7. 2011, 14:06
Mé generalizaci předcházel příspěvěk o investici do stříbra (generalizování) a "že mě moderní ražby nezajímají". Odpověděla jsem proč... nicméně to můžu rozvést nízská hmotnost nižší ryzost Ach, jistě existuje na evropském trhu pár výjimek, ale když nevýjimky srovnám s okolím, není to investice do stříbra ale do módní vlny. ...

Neuvedla jste, že Vás nezajímají - to je naprosto korektní a v pořádku, ale že nestojí za povšimnutí. To za korektní již nepovažuji a patří to podle mne právě k té generalizaci, kterou nesnáším. Pro to, že "Vás nezajímají" je Vaše argumentace opět naprosto korektní a pochopitelná. Ne proto, že "nestojí za povšimnutí." Právě s tím jsem měl ten "problém."
Mimochodem: Evropa1: opět souhlas, bez komentáře ;-)

Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#537 27. 7. 2011, 14:31

MMER3 napsal/a:

...
Právě s tím jsem měl ten "problém."
...

Člověče Ty máš stále s něčím problém...
Zalez chvíli do svého Marceltónu a uvidíme, zda nejsi ten problém Ty...😈

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
MMER3

Uživatel

Zaregistrován:
31. 8. 2008

#538 27. 7. 2011, 14:35
MMER3 napsal/a: ... Právě s tím jsem měl ten "problém." ... ...

Už jsme asi zjistili, že spolu zrovna moc vycházet asi nebudeme, že nejsme navzájem svým "šálkem kávy" a skoro jsem tedy už měl radost, že tahle debata probíhala bez Vás. Bohužel jen skoro. Jak jste si ale všiml, s většinou jsme se shodli, většina pochopila, jak jsem to myslel a souhlasila s tím, alespoň přinejmenším v tom jádru.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#539 27. 7. 2011, 14:39

Tak pro změnu opět k tématu... 😃

Hledám jako ukázku jeden kus britského obchodního dolaru z let 1895-1930(viz.foto)
Je mi jedno jaký ročník a může být i slušný oběhový stav(ne velké hrany!)
Nabídky prosím s obrázkem nabízené mince a cenou na mail: 2002martin@seznam.cz
Díky 🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Misak33

Moderátor

Zaregistrován:
23. 12. 2009

#540 27. 7. 2011, 19:30

Dracku tve poptavky jsou vzdy tak specialni ze je snad nikdo ani mit nemuze🙂.

Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.