Určite ide o Václava IV. WENCEZLAVS TERCIVS (latinsky Václav III. ; posledný Přemyslovec Václav III. syn Václava II. bol však zavraždený ešte pred korunováciou a Luxemburgovci ho teda medzi českých kráľov nepočítali). Fakticky by som sa ani nemusel pozerať na kolopis, aby som spoznal groš Václava IV., jeho riadne sprimitizovaná razba nemá medzi pr. grošmi obdobu. Václav II. razil nádherné mince ktoré sa nám dochovali v nádherných exemplároch, výnimočne dnes nájdeme medzi jeho razbami vyložene zlé kusy (táto minca je v porovnaní s jeho razbami úplný odpad). Predpokladá sa, že za Václava IV. - kedy v Čechách už nepracovali konzorciá talianskych finančníkov - mincmajstri už nepoznali presné know-how razby prvých pražských grošov. Išlo samozrejme aj o "zlacnenie" výroby mincí a tak sa do obehu v drvivej väčšine dostali kusy nedorazené, bez krásy akú táto minca mala skôr, aj neskôr. Týmto chcem povedať, že Vaša minca nie je ošúchaná rokmi, ale veľmi podobný vzhľad - nevrhľad - mala aj v dobe svojho vzniku.

:-) Nemusíte sa cítiť vôbec "zostuzen" (super slovo) a Vaša mladosť Vás nemusí ospravedlňovať. Toto fórum je presne na toto; ľudia ktorí sa numizmatike príliš nevenujú sa snažia dostať radu od ľudí, ktorí sú v tematike trošku viac doma. A ešte jedna vec, naozaj nikto nevie všetko. České grošové obdobie je moja parketa, ale za úplného experta sa samozrejme nepovažujem. Tým budem keď budem mať osemdesiat a povie to o mne niekto iný.
Tak sa vrhnite na zbieranie mincí, pražský groš je vždy výborný začiatok, pretože ide o mince na ktoré vy Češi môžete byť právom hrdí.
P.S. Táto Vaša minca je bez väčšej numizmatickej hodnoty, rátam do 100,-Kč. Nerád som Vás sklamal, ale je to tak. Predávať sa neoplatí, skôr si ju nechajte; veď kto môže tak často povedať že vlastní mincu z predhusitskej doby starú 600 rokov?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.