Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#11 28. 4. 2013, 13:48

Paul napsal/a:

určit majitele podle iniciálů je pro laika věc prakticky nemožná
mě to přijde jako FH

Spíš AH - s tím, že ta jedna svislice je společná oběma písmenům.

Profilový obrázek
Ringo4

Uživatel

Zaregistrován:
28. 4. 2013

#12 28. 4. 2013, 13:48

Pavel_III: děkuju za ujasnění. Nějaký odborník mi to datoval na konec 18. století, tudíž se přikláním k variantě, že by se opravdu mohlo jednat o šlechtice. Jeho názor také byl, že jde o vojáka v baronském stavu. Chci se Vás zeptat - existuje nějaká stránka s databází listin, kde bych se mohl pokusit něco najít? Děkuju.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#13 28. 4. 2013, 13:48
Jakým způsobem by se dal podle podpisu na pečetidle určit majitel? Nemám moc možností ani zkušeností - maximálně internet. A zároveň si ani nejsem jistý zda je na pečetidle "Al" nebo něco jiného.

Já tam vidí AH 😉

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#14 28. 4. 2013, 13:49

Pavel to je právě to, od jaký doby to bylo volnější? Středověký pečetidlo nemám ani jedno, všechno co mám je 17-19 století a tam mám podezření, že si tam dávali korunky bez opodstatnění, vzhledem k počtu kdy je pečetidel s korunkou opravdu hodně.
Ale do pečetidel nedělám, tudíž je to jen myšlenka laika.

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#15 28. 4. 2013, 13:50
Mlynář coby svobodný člověk a rytíř, proč ne. Hörner z Horneka byl sezením na mlýně nad Podolím. Na mlýně byl často nějaký svobodník či nižší (chudší) šlechtic. A asi těžko by si někdo dovolil dát korunku na pečetidlo, pokud by na ni neměl nárok. Ovšem to se bavíme o středověku. V období pozdějším (cca od vrcholného baroka) už to bylo volnější, i když nějaká nepsaná pravidla to zřejmě mělo. Panský úředník nemusel mít korunku za sebe osobně, ale za svůj úřad. Bohužel tuto problematiku myslím nikdo hlouběji nestudoval, archeologové a historici se většinou shodnou na tom, že nějaká pravidla se dodržovala. V XIX. století to už ale bylo v podstatě jedno. Pokud je na pečetítku jen korunka a monogram (bez bližších určovacích znaků), bude to spíš o náhodě, než o vědění. Zkrátka - nejlíp se to určí když k tomu najdeme nějakou zpečetěnou listinu.😎

To by ovšem bylo terno😃 😉

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#16 28. 4. 2013, 13:51
Pavel_III: děkuju za ujasnění. Nějaký odborník mi to datoval na konec 18. století, tudíž se přikláním k variantě, že by se opravdu mohlo jednat o šlechtice. Jeho názor také byl, že jde o vojáka v baronském stavu. Chci se Vás zeptat - existuje nějaká stránka s databází listin, kde bych se mohl pokusit něco najít? Děkuju.

voják, baron a takhle chudý pečetidlo? sedm korunek je dle mě svobodnej pán..kdo ti to určoval?

Profilový obrázek
Ringo4

Uživatel

Zaregistrován:
28. 4. 2013

#17 28. 4. 2013, 13:51

turtleoverhead: Máte pravdu, najít listinu s touto pečetí by bylo fantastické.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#18 28. 4. 2013, 13:52

Ringo4
o databázi listin nevím a dost pochybuju, že něco vhodného existuje. Pokud tam není erb, bylo by nejlepší pohledat v archivu podle oblasti nálezu.
Možná by šlo hledat podle hesel "pečeť AH (AL, FH)", ale moc šancí tomu nedávám.

Profilový obrázek
Ringo4

Uživatel

Zaregistrován:
28. 4. 2013

#19 28. 4. 2013, 13:53

Paul: Posílal jsem to kamarádovi, který velmi podobné pečetidlo posílal nějakému znalci do Prahy. Také nedohledali majitele, ale odkoupil ho od něj za 5 a půl tisíce. Mě odepsal, že jeho názor je voják v baronském stavu.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#20 28. 4. 2013, 13:56

Paul napsal/a:

Pavel to je právě to, od jaký doby to bylo volnější? Středověký pečetidlo nemám ani jedno, všechno co mám je 17-19 století a tam mám podezření, že si tam dávali korunky bez opodstatnění, vzhledem k počtu kdy je pečetidel s korunkou opravdu hodně.
Ale do pečetidel nedělám, tudíž je to jen myšlenka laika.

Já bych řekl, že v 17. století si právě dávali korunku úředníci (a další) s povolením šlechtice jako výsadu že jsou panskými úředníky. V 19. a hlavně po roce 1848, už asi žádná pravidla moc neplatila, jen pro erby.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.