poprosím o kontrolu určení.... z jednoho konvolutíku na mě vypadl tenhle drobek... po pátrání si zkusím tvrdit, že je to haléř olešnického vévody Konráda I. (1322 - 1366) ... Av. slezská orlice v erbu/ Rev. jelen ... Kop. 6047, R7 ..... nebo máte jiný nápad ? ... děkuji ...
Obrázky:

Kolega Zenon mě předběhl. Je to nejběžnější slezský parvus (i když u mincí kvartníkového období určitě nelze použít výraz "bežný"), dnes připisovaný Jindřichu III. Hlohovskému (+ 1309). Slezským kvartníkovým obdobím se zabýval Ryszard Kiersnowski a většina nových přiřazení vzešla od něj.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

rozumím tomu tak, že ta mince byla určena nově, než jak ji měl uvedenou Kopicky ? ... uznávám, že to je už asi v mnoha ohledech překonané dílo, ale třeba zde to ještě mají vedeno jako Konrád I. .... http://poszukiwania.pl/slask.html

Ano, mince byla určena nově. V Kopickém je řada chyb, protože téměř veškeré informace převzal od Friedensburga. A ten vyšel před více než 100 lety. Od té doby na základě nových nálezů a ikonografie mincí došlo v některých případech k přeřazení stávajícího určení. Nějaké novější článečky v polštině mám, mohu vyfotit a přeposlat.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

To Jan 322:
také bych měl zájem o kopii, díky
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Zítra nafotím a pošlu, pánové. Nemám scanner, tak snad to bude čitelné.
Apropos, co si myslíte o tomto? Že není pravý je myslím patrné na prvý pohled, ale zajímá mě původ. Mohl by to být podle provedení "burešáček"? V Nechanického publikaci jsem sice našel falzum vratislavského haléře, ale jiné.
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Možné to je, mince nese některé znaky mincovny Vysoké Mýto. Pokud se zaměříme na F tak lze soudit že razidlo nebylo puncované ale ryté což by na tento původ ukazovalo. Při bližším porovnání s drobnými ražbami Frydricha, které jsou rovněž zobrazené v uváděné publikaci. Mě fabrika litery přijde velice podobná. Ješte hrubý a silně nepravidelný perlovec, ten by také svědčil pro tuto domněnku
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.