Ja jednou nasel na chodniku stribrnou nausnici takle vybarvenou. Asi to za urcitiych podminek jak rika oliver muze vzniknout rychle
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

kdyz se zamyslite, urcite si vzpomenete odkud znate stejny ukaz - napr. olej v kaluzi. je to zpusobeno optickymi jevy na velmi tenkych vrstvach, je to projev tzv. interference svetla (nejsem fyzik a nechce se mi studovat ted do detailu presne, jak to funguje - klidne mne nekdo doplnte - navic mam vtiravy pocit, ze uz jsem to nekde jednou tady na foru psal). a stejny duvod to ma i na mincich - na cistem stribre se zformuje pocatecni vrstva patiny (je uplne jedno jakeho slozeni a jakym zpusobem), je velmi tenka a z toho duvodu ta "duha".
jo tak tady to bylo i s obrazkem😃

Je to tak. Jedná se o fyzikální jev, který se nazývá Interference na tenké vrstvě. Podrobnosti si jistě každý dohledá sám. Nic to ale neříká o původnosti patiny, neboť záleží na konkrétních chemických a fyzikálních podmínkách prostředí, v němž je mince uložena. 🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.