Kolegovia, pri mojich tohtoročných potulkách svetom som zamieril aj na Srí Lanku, alebo aj Ceylon. A ako prvé som si išiel zameniť peniaze- bankovky, a chcel som samozrejme čo najlepšie stavy. Prvý problém na svete...
Druhá vec, čo ma zarazila, že ešte stále majú klasické papierové bankovky, keď už napr. aj v Rumunsku používajú polymérové. Takže ich stav tak aj vyzeral.
No a do tretice. Zistil som, že majú v obehu aj 3 rôzne prevedenia rovnakého nominálu, samozrejme každý iný rok vydania. V Iráne som mal 2 prevedenia bankoviek, to som ešte ako tak bral, ale 3 som ešte nezažil.
Pre Vás, čo sa týmto smerom zaoberáte to zrejme nebude nič nové. Viete mi napísať, prečo to tak je, prípadne sú aj iné krajiny, kde to takto je?
Prikladám obrázok napr. 1000 rupií.
Obrázky:

...
Keby som bol vedel, ze robíš aj svet tak by som ti priniesol par kúskov z Dánska a Nórska. Ešte mi ostali nejake prospekty z Danmarks Nationalbank o bankovkach v angličtine, ak by mal niekto záujem.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

osobně ten novodobej kšunt z polymeru vyloženě nesnáším - v životě bych to nesbíral. Není nad krásnou papírovou bankovku s uměleckou hodnotou. To co se dnes vydává je jak z laciný reklamní agentury třetí kategorie

tebe taky zkasil Koiko aspol, to se pak nejde čemu divit 😁
mně zrovna Srí Lanka příjde hrozně přeplácaná a příliš barevná - prostě taková rádoby líbivá záležitost pro turisty. Není to bankovka se kterou by si pohrál zkušený grafik typu Kulhánka nebo Švabinského.

no no 🙂
ja sbírám české bankovky ., sice jenom české stokoruny , ale nebojse zase pomalu začnu sbírat dál české bankovky.,
ted jsem se trošku rozjel z Iranskyma bankovkama , ty jsou taky pekný .. viz mojazbierka.sk
jinak sbírám okrajově belgii,francii a začínám rozjíždět Syrii
Muj nazor že asijský a africký bankovky jsou velice designově pěkný . jojo
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.