Autor fotiek vie najlepšie (má to v ruke), či je to drevo = opál ,alebo prekremenelé drevo , prípadne hornina ...
Nakoniec je to pekná vzorka.
Apropo nech ma niekto neťahá za napísané slovko opál, všetci vieme myslené je drevný opál.😉
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

No keby to autor fotiek vedel, tak by sa na to asi nepýtal:-) Drevný opál to určite nie je, ako píše Borag je to kremičitá hmota, prípadne nejaký silicit v zmesi spolu s chalcedónom. Obsahuje to často riasy a iné "nečistoty" zachytené pri sedimentácii hmoty.

No koukám, že než jsem dorazila z práce, se tu kolem blbého jaspisu rozpoutaly málem vášně.😈
Z doslechu vím, že v Kalné bývají i zlomky fosilních dřev, nikdy jsem ale žádný neviděla na živo a ten náš šutr mi přišel jiný, než klasický jaspis, proto jsem se chtěla poradit. Fakt jsem nechtěla nikoho zkoušet nebo na něčem nachytat. Medial mě zná a ví, že jsem co se týče křemenných hmot amatér. Tak asi tak.
A teď už se zase těším na vaše špičkové acháty.
Apropó: máte odtamtud někdo nějaké dřevo nebo stonek přesličky - doufám že jsem teď nenapsala nějakou blbost - a mohli byste to sem časem hodit? Díky.
Acháty od Agáty.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.