Zofka, technologický postup zde nenajdete protože je to tajemství které se dědí z generaci na generaci ale já vám to napíšu🙂 sken musí být prostý prachu ten otírám hadříkem hlavně místo kde bude kámen který se nesmí otírat hadríkem. otíram ho o ruku a prstama okraje tak aby tam nebyly nečistoty. a kladu je na sken tolik kolik se jich vejde aby to šlo pak programem na fota oříznout. když je nakladyno nastavím sken na 800, čili neskenuje se to jako list papiru ale mnohem pomaleji asi 4minuty, vysledné lejstro musí mít asi 1,5až 2mega. pak se prostě vytvoří fotky, jas, světlo, ostrost, kontrast a podobně. na závěr se začerní prachové častice mimo kameny. je li prach nebo nečistota pod kamenem tak se oskenuje znova. ješte jedna věc všechno oskenovat nejde. a ještě další věc skenovat to ve tmě.
Obrázky:

Vážení kolegové, jsem moc rád, že mne napadlo před lety založit toto téma pro sběratele, kteří mají rádi tak krásný výtvor přírody,jako jsou acháty. I když se tu časem kolegové, kteří přispívají ohlasy mění, stále je to velmi živé téma. Díky všem,kteří sem dávají fota čertvých nálezů,protože podmínky na nalezištích se mění a ti mladí z tohoto tématu budou možná dlouho čerpat zkušenosti, které já pracně získával po léta. Přeji všem mnoho štěstí v Novém roce v životě i při sbírání. J.

Seznam byl to dobrý nápad s tímto vláknem.Máš pravdu co píšeš o těch zkušenostech.Já to sbírám 25 let a s každou výpravou za kamenama se člověk učí a poznává nové věci.Já říkám že co neprochodíš a neošaháš si sám to nevygooglíš 😃
Morcínov.
Květen.
- 60 x 35 mm
- 80 x 45 mm
Obrázky:

To dadoxylon,
abych se přiznal, v tomto oboru jsem amatér, ale, i tak, rád toto vlákno sleduji. Zde prezentované kameny se mě líbí, ale nejvíc mě přitahují Vaše ukázky, zabarvené do tajemných tmavomodrých odstínů.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.