Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Borag

Uživatel

Zaregistrován:
9. 4. 2015

#4211 29. 12. 2015, 15:56

Nedávno jsem na Morcínově narazil na žílu, která poskytla docela slušnou úrodu kašalongových achátů (na způsob Frýdštejna ale bez kalcitu). Akorát si nejsem jistý, jestli to je zase taková výhra... K řezání jsem se ještě nedostal.

Profilový obrázek
kopac

Uživatel

Zaregistrován:
13. 10. 2015

#4212 29. 12. 2015, 16:20

Seznam - Dadoxylon, máte pravdu oba. Dneska se člověk dostane lépe k informacím, kde vůbec hledat, což prý dříve bylo těžko k sehnání, ale jak hledat, to je právě o těch prožitkách na lokalitách. Takže můžeš dostat typ na lokalitu, ale zato chodit a hledat a nic nenajít... Já letos kopu prvním rokem a musím říct, že mě to baví daleko víc, než když jsem před pár lety obcházel lomy a pole. Víc se člověk sice nadře, ale je to bezva adrenalín🙂 . A pak - ty kameny, když se k nim člověk dostane jsou fakt zasloužený!

2 x Levín 2015:
Achát 45 x 30 mm
Záhněda 64 x 30 mm

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
dadoxylon

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2014

#4213 29. 12. 2015, 16:54

Evropa 1 - snažím se to fotit na denním světle tak aby to bylo co nejvěryhodnější ale mám starý digitál.Taková digi fosílie-kalamajka a někdy se stane že ty barvy troooošku ulítnou ale na 95% je fotka identická s kamenem.Pak záleží natom zda-li je slunečno nebo pod mrakem když to fotím venku a pak se to mírně liší.Holt se učíme celý život.

Borag - povídej mi o kašolongách.Najdeš toho batoh viz.foto a po rozřezání je toho tak do hrsti.Kašolongy dost trpěj.Jsou měký a mrazy je trhaj a i zemský pohyby... Málokdy se povede pěkný nepopraskaný kašolong 😞 A z týhle várky byl jen jeden oukej.
V Popelkách - Lomnice nad Popelkou.
Prosinec 2015
70 x 40 mm

Obrázky:

Profilový obrázek
Borag

Uživatel

Zaregistrován:
9. 4. 2015

#4214 29. 12. 2015, 17:12

Dadoxylon: jo, jak pravíš. Tyhle Lomnické jsou alespoň barevné, ale to co jsem dovezl zase taková výhra není. Po omytí je většina mléčně bílá. Ty "zajímavější" mají modrý chalcedonový lem a sněhobílý prostředek. Občas je vidět, že budou mít střídavé proužkování - čirý modrý chalcedon a kašolong. Ještě na lokalitě to vypadalo slibně, ale po umytí zmizela ta červená hlína a bylo jasno (olizovat všechno na místě se mi nechtělo). Často se taky stalo, že se pecka (některé měly průměr i přes 20 cm) rozloupla podél jedné z těch bílých zvětralých vrstev. Větší půlka navíc měla křišťálové jádro, takže když šutr dostal přímý zásah, tak se křišťálová pecka vyloupla z achátu jako žloutek z uvařeného vajíčka. A přitom to nejprve vypadalo tak slibně, protože se kolem vyskytovalo spoustu ametystů - no snad příště.

Profilový obrázek
dadoxylon

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2014

#4215 29. 12. 2015, 18:00

Borag - naprosto stebou souhlasím a dobře znám i ty kašolongy od Morcínova a dál z těch jižních svahů co se loupou po šlupkách jak cibule a vyskakujou znich křemený jádra jak z uvařenýho vejce na tvrdo.Ještě naně nalepit velikonoční obtisk... 😁 Ale nechci být pesimista a občas se ňáký povede.Bylo by to hezký kdyby v každý pecce byl super achát ale to by nás asi dlouho nebavilo to sbírat ! A co pak doma ? Kam stím .... 🙄 Mě stačí a jsem za to vděčný když z každý výpravý je jeden dva.

Profilový obrázek
Borag

Uživatel

Zaregistrován:
9. 4. 2015

#4216 29. 12. 2015, 18:23

Dadoxylon: jo, povídej mi o tom :-) Já primárně sbírám dřava a už i ta za ty necelé dvě dekády pomalu nemám kam dávat a na acháty občas vyrazím, když už není kam "píchnout" (znalec pochopí, primitiv bude mít sexistické poznámky :-) ). Pokaždé, když to kamení umyju, tak větší půlka letí přímo do koše, něco slušnějšího vezmu do práce, ať si to kolegové rozeberou domů dětem (teda ještě předtím do toho vleze manželka, která vybere barevné kusy achátů a nacpe to do květináčů, aby se z nich prý neodpařovala tak rychle voda) a ten zbytek jde na řezání. Přesně jak říkáš - jeden či dva sbírkové z jedné výpravy považuji za úspěch.

Profilový obrázek
dadoxylon

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2014

#4217 29. 12. 2015, 19:13

Borag.S dřevama je vůbec problém.Ty mě berou taky dost ale přeci jenom acháty jsou na prvním místě.Už jich mám plnou jednu velkou almaru tak to dávám na dvoumetrový police na zeď a jestli vyjedou hmoždinky ze zdi a spadne to na nás tak budem kaput 😁
Tak stěma kamenama jsme na tom stejně.To dobré 1% já a zbytek mladá ke kytkám a na skalku.Jo a něco taky do práce kolegům pro děti a tak...🙂
Je to prostě všude stejný.

Profilový obrázek
dadoxylon

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2014

#4218 30. 12. 2015, 19:45

Popelky.
Prosinec 2015

1. 90 x 70 mm
  2. 70 x 50 mm

Obrázky:

Profilový obrázek
houbar

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2015

#4219 30. 12. 2015, 23:00

Zdravím všechny a do nového Roku přeji i větší kousky než tato mini Doubravice🙂

Obrázky:

Profilový obrázek
houbar

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2015

#4220 30. 12. 2015, 23:07

a samozřejmě mimo toho štěstíčka, hlavně hodně zdravíčka🙂

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.