Pro korunku:
nejde o nic jiného než hru světla v tenkém prosvíceném plátku chalcedonu / achátu, kdy se bílé světlo rozkládá na své barevné spektrum na mikrokrystalické (vláknité) struktuře chalcedonu. Obdoba hry světla v opálu?? Pokud se mýlím opravte mně.
s pozdravem kpt.

Čiže teoreticky aj prakticky pokiaľ mám vhodné acháty aj z našej oblasti je vysoká pravdepodobnosť vybrusenia podobného nádherného kúsku?
Moja predstava bola, že z našich achatov sa nedá, alebo ako to je kpt?
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

... myslím, že ne asi na každém, ale na některých tence vybroušených plátcích čistého nezbarveného chalcedonu-achátu by se takový jev mohl objevit, lépe nebo hůře... asi ne na barevných, a bude asi záležet též na struktuře a velikosti a "hustotě" vláken - mikrokrystalů SiO2 které jednotlivé vrstvy chalcedonu skládají...
něco podobného jako barvoměna opálů??, nebo barvy motýlích křídel - struktura šupinek na křídlech motýlů vytváří taky všechny barvy duhy, pod určitým úhlem osvětlení.
Je to jen o struktuře materiálu. Konečně, i CD disk má barvy - niz zvláštního, prasklina v křemeni taky doužkuje, olejová skvrna na vodě taky, jen fyzika a strukrura materiálu.

Je to zajímavé. Také jsem googlila a vygooglila, že je to hlavně tuším na Mexických. Jak zde bylo napsáno, že je chalcedon tvořen obrovským množstvím vrstviček a to pak odráží světlo. Přesně jak píšete. Fakt zajímavé. A napadlo mne to samé- zda by to nemohly mít i některé naše achátky :-)
Asi v Mexiku, nebo kde, z toho údajně dělali vitráže v oknech a vždy když svítí z druhé strany světlo, dělá to tuto duhu.
No, člověk se pořád učí a objevuje :-)
Je to hodně zajímavé.

https://showmerockhounds.com/2014/10/17/iris-agates/
Jsou krásné... Pokud se někdo do těch pokusů pustíte a vyleštíte tenké plátky, tak dejte vědět, to by mne fakt zajímalo, co naše acháty...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.