Moderátoři: Archypov, facctory, smith

Profilový obrázek
pinocchio

Uživatel

Zaregistrován:
21. 1. 2011

#11 14. 3. 2012, 23:11
Najskôr ma napadlo že by sa mohlo jednať o značku Q, ale mám dojem, že je to dvakrát ležaté C. Už som sa s tým stretol (presne s ležatými značkami C), skúsim dohľadať či nemám fotografiu, ale pripadá mi to tak, akoby išlo o C spadnuté o 90° vpravo (s malým vylomením puncu🙂). Ležaté C má aj 1/10 denár P 123-14, vyzerá to podobne. Má niekto inú teóriu? No možno sa mýlim, po zväčšení mi to veľmi na C nevyzerá, ale už som videl mincu s ležatými C-čkami a vyzeralo to veľmi podobne. Som zvedavý na iné názory, aby mi povedali "kde udělal soudruh Archypov chybu..."🙂 Obrázky: ...

Ked ten obrazok otocis o 180 stupnov, tak to vyzera ako dve Č 🙂

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#12 24. 3. 2012, 14:43

Dukátek, Žigmund, značka P-K, Pohl D2-52, z konca jeho vlády...pekný?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
pali79

Uživatel

Zaregistrován:
4. 12. 2011

#13 24. 3. 2012, 17:10

Pekný 😋

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#14 25. 3. 2012, 13:31

sigur napsal/a:

Dukátek, Žigmund, značka P-K, Pohl D2-52, z konca jeho vlády...pekný?

Je krásny, len nie je z konca Žigmundovej vlády, ale pravdepodobne pôjde tiež o začiatok 15. storočia. Pohl túto značku vôbec nedatuje a dokonca má pochybnosti aj o pécskej proveniencii (aj keď Pécs to pravdepodobne je). Nové nálezy dukátov s touto značkou ukazujú, že tieto dukáty neboli razené na konci, ale skôr začiatkom Žigmundovaj vlády. Viac keď tak mailom, tieto teórie mám rozpracované, ale nechcem ich zatiaľ šíriť verejne.

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#15 25. 3. 2012, 14:43

:shock: no, tak som zvedavý...Pécs má s otáznikom, ja by som skôr hádal Kremnicu. Šibačka sa blíži, tak keď ťa s Biggerom vyšibeme a vykúpeme, dáš nám prednášku. Lebo nie je to tak dávno a bavili sme sa o tom a myslím, že aj Marek Budaj hovoril o konci vlády. Asi vyšli najavo nové skutočnosti. Teším sa...

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#16 25. 3. 2012, 14:48

sigur napsal/a:

Šibačka sa blíži, tak keď ťa s Biggerom vyšibeme a vykúpeme, dáš nám prednášku. Lebo nie je to tak dávno a bavili sme sa o tom a myslím, že aj Marek Budaj hovoril o konci vlády.

Môžete ma prísť s Biggerom vykúpať, napríklad v pive. 😈
S Marekom Budajom sme o tomto hovorili, ale práve naopak, aj on hovoril o začiatku vlády, asi sme sa ty a ja zle pochopili...

Profilový obrázek
pinocchio

Uživatel

Zaregistrován:
21. 1. 2011

#17 29. 3. 2012, 15:30

Zdravim, na webe som sa stretol s dukatom ktory je na obrazku. V jeho popise bolo ze mincovna je Kosice. Podla informacii v knihe "Bratislavska mincovna" by vsak znacka I-C mala znamenat, ze ide prave o mincovnu Bratislava. Viete mi niekto objasnit, ako to teda je?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
pinocchio

Uživatel

Zaregistrován:
21. 1. 2011

#18 29. 3. 2012, 16:05

a este je tam uvedene, ze aj I-V by mala byt mincovna Bratislava, ale na webe je tento dukat bezne oznacovany za mincovnu Buda

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#19 30. 3. 2012, 22:35

Jozef Hlinka uvádza že sú to bratislavské razby a aj keď osobne viac verím Pohlovi, na 5% nevylučujem, že by mohli byť bratislavské. Inak všetky dostupné katalógy neuvádzajú, že by v Bratislave Žigmund razil dukáty, ale ktovie? Sám mám problém s Pohlom (aj keď maličký, ohľadom datovania), možno nejaké budúce nálezy to viac objasnia aj v tomto prípade. Predbežne radím tento dukát do košickej mincovne podľa Pohla:
Pohl D 2-14, mincovňa Košice, kom. grófi Jacobus a Christianus, razba spred roka 1410.

Profilový obrázek
pinocchio

Uživatel

Zaregistrován:
21. 1. 2011

#20 30. 3. 2012, 22:49

Nemam to prilis nastudovane, ale vyskytuje sa v pripade Kosickej mincovne na inych minciach/pri inych panovnikoch mincova znacka zacinaju pismenom I? Podla Hlinku sa prave pri roznych bratislavskych razbach vyskytuje ako prve pismeno I v kombinacii s dalsimi pismenakami.... od Zigmunda az po Ferdinanda I.
Okrem ineho Zigmund udelil Bratislave v roku 1430 dve mincove privilegia, tak je pravdepodobne, ze za jeho panovania sa tam aj razili mince, alebo nie?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.