Zajímavé:
[
na bankovce jsou podle mě perforace ze dvou různých perforaček (jedna s úzkými jehlami - tzv. malá slovenská, druhá široké jehly)

Díky za pochvalu, to jsem nečekal. Musím říct, že perforace novodbého slovenska mi zatím nic neříká a asi to tak zůstane. Objevuje se toho , čím dál víc. Zkuste někdo sehnat " bankovní vzor " u nás neplatných bankovek let 1985-1989 . Téměř nemožné.

ještě jsem chtěl k těm " vzorům" napsat jeden poznatek, ale cme mě předběhl. Já sháním " neobvyklé perforace " již od roku 1995 a usím konstatovat, že byly o doby vydání publikace " bankovní vzory !" téměř nesehnatelné, i když je nikdo nehledal. Proč a hlavně odkud se v poslední době objevilo takovéto množství těchto kousků. Vždyť ani autor / p. Karasiewicz / který tuto publikaci vydával a sháněl poznatky, neměl tyto kousky ano možnost nascenovat.A teď jsou v každé aukci. Takže asi tolik. Zamysleme se nad otázkou od Acmeho !!!!

tráva > aha, pravda, pravda - já se zaměřil jen na tuhle a ostatní nezkoumal, ale poznatek u té 10 Ks mě utvrzuje v tom, že to nevidí jen moje oči ...🙂
jinak skutečně se teď ty zaručené bankovní vzory vyrojily až v podezřele velkém množství (přesně jak říká tráva - když Karasiewicz tvořil publikaci, mnohdy nesehnal ani jeden exemplář a teď ... )

Mna by zaujimalo, ako moze vzniknut takato perforacia z dvoch perforovacich strojov. Pokial ide o umelu perforaciu je zaujimave, ze sa podarilo pozhanat bankovku s otocenou perforaciou a k tomu este aj presny rozptyl serie a cisla ako uvadza Karasiewicz a potom dopasovat tu dolnu perforaciu. Ci vlastne mne nieco unika?? Tak teda jedna sa o pravu,alebo falosnu perforaciu?

Osobne si myslím, že na to, že to pôvodne mala byť len aukcia mincí a sa zohnal celkom pekný materiál do aukcie a mohla sa spraviť aj sekcia bankoviek. Je ľahké kritizovať, ťažké tvoriť. Však ČNS papierové platidlá nemala minule ani zdaleka takú ponuku a to je zamerané na bankovky. Takže si myslím, že je to slušné, nakoľko ide aj o prvú aukciu.
A pán Kučera, ak mám dobré info, dostane sa v daľšej aukcii aj na Vaše obdobie :-)
Čo sa týka anulátov, vzorov, specimenov - kde inde to ponúkať ked nie na Slovensku? Možno je toho dosť, ale je aspon široký výber. Napr. kto má zo SR bankoviek 200 a 500 Sk 2006 s. A v stave UNC? Alebo vôbec v hoc akom stave? ČR bankovky okrem zaira nemajú ani jednu TOP bankovku, ktorá by sa nedala zohnať. AK sa mýlim opravte ma.
Chybotisky - a SR chybotlače do Tvojej zbierky nie sú zaujímavé? :-)
A čo sa týka bankových vzorov - môj osobný názor je, že len pár zberateľov zbieralo tieto zaujímavé perforácie (veľa ľudí to bralo len specimen, nespecimen), ale ked vyšla kniha o bankových vzoroch a spravilo sa pár neuveriteľných predajov za veľké čiastky, každý sa začal o to zaujímať. A ľudia zistili, že aj v zbierkach majú nejaký ten bankový vzor...A potom to už išlo.

tak tak, suhlasim
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

já se těším z nových obrázků a překvapila mě kvalita i kvantita, jen v tom pozitivním.
Musím se přiznat, slovenské bankovky mě kompletně míjejí a neberou, ale protože na nový přírůstek do své mini-sbírky čekám už přes dva roky a tohle může být poslední šance, jak si letos alespoň jeden zajímavý československý kousek pořídit, popřemýšlím.
Mimochodem, září se přehouplo do druhé poloviny a podzimní aukce pomalu na horizontu, nemáte někdo zprávy o Klimovi? Jestli letos zase nic, tak už nevím.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.