Profilový obrázek
gepost

Uživatel

Zaregistrován:
27. 3. 2009

#11 30. 9. 2010, 07:10

Pro oceňování meziarší jsou rozhodující jiné faktory. Knihtiskové známky Hradčany se tiskly tiskovými deskami s uspořádáním 10x10 kusů známek na tiskové desce na archy papíru v polohách - viz obrázek.
Z něj je patrná protilehlá poloha tiskových desek známek 10h. Pokud byly tyto archy rozřezány, nemohou existovat meziarší. Pokud však byly použity celé archy, ze kterých se oddělovaly známky pro použití odstřiháváním, pro snazší manipulaci i použití byly tyto archy někdy rozstříhávány na jednotlivé pásy. Poté byly oddělovány k použití jednotlivé známky nebo více známek, podle nutnosti použití výplatného. Tak většinou vznikla i zobrazená meziarší. Jejich cena se tedy odvíjí nejen z celkového nákladu známky, ale především z množství předpokládaných vzniklých a především známých a dochovaných meziarší.
Z výše uvedeného již možná snadno pochopíš, proč se cena tak výrazně liší od ceny jednotlivé známky.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#12 30. 9. 2010, 08:13

Gepost: Super vysvetlené.

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#13 30. 9. 2010, 11:31

Mě by zase zajímalo, podle čeho Dráček soudí, že razítko bylo otištěno po platnosti.

Profilový obrázek
gepost

Uživatel

Zaregistrován:
27. 3. 2009

#14 1. 10. 2010, 06:32

Předpokládal jsem, že Dráček svůj názor vysvětlí... 😐 Já jako méně zkušený filatelista usuzuji následujícím způsobem.
Z běžně dostupné literatury se dá snadno zjistit, že:

1. vyobrazený nominál výstřižku neodpovídá žádnému tarifu v daném tarifním období a poštovné se nepřeplácelo, spíše doplácelo
  2. vyobrazený ústřižek není z žádné listovní zásilky, poštovní průvodky, tiskoviny, balíku ani poukázky, ale z běžného kancelářského papíru
  3. pečlivě umístěné otisky razítek, navíc z pošty Praha 1, na pečlivě nalepených meziarších, která se takto použitá běžně rozhodně nevyskytují.
    Již jen dle těchto indicií bych soudil, že Dráček dobře ví, o čem mluví.
    Otázkou ovšem zůstává, co vlastně konkrétně ověřoval pan Šablatúra...
Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#15 1. 10. 2010, 19:20

Pro gepost:

1. Může jít pouze o výstřižek meziarší z těžší zásilky. Tarif by byl přeplacen o 1 haléř. Což se toleruje.
  2. Z vyobrazení nejde poznat, že se nejedná o obálku.
  3. K tomu se vyjadřovat nemá cenu. Jde pouze o doměnku.
    Pan Šablatůra zřejmě ověřoval pravost meziarší 10h. Jsou známy padělky slepením dvou polovin.
Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#16 1. 10. 2010, 23:51

důvodů mám více, ale ne všechny chci zveřejňovat...
Jako jeden patří třeba i to, že přesně s tímto razítkem jsem měl již mnohokrát v ruce dopis(někdy až desítky najednou) často na první pohled udělaný a nejednou i s frankaturou známek, které nemohly platit současně např. emise před rokem 1921 a emise po roce 1928 nebo razítkované padělky (novinových nálepek) vznikem asi z druhé poloviny 30.let atp.

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
gepost

Uživatel

Zaregistrován:
27. 3. 2009

#17 4. 10. 2010, 13:54

Jo,jo... jak říká Dejvy: Léta praxe, dřiny, odříkání ...
Díky, Dracku. Stále a hodně se musím ještě učit.
Pro blazek007: Já jsem nic netvrdil a ani nechci s nikým polemizovat. Jen jsem se již naučil, že opatrnosti není nikdy nazbyt. Obzvlášť když nemám tolik zkušeností a znalostí jako Dracek.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.