Moderátoři: smith

Wogoo11 - Plne s Tebou súhlasím. Radšej do zbierky jeden kvalitný kus za 100 €, ako 10 menej kvalitných kusov po 10 €. Ale je samozrejme na každom ako sa ku svojej zbierke postaví a či uprednostní kvalitu pred kvantitou, alebo opačne. Tak isto je na každom či si kúpi do zbierky 10 specimenov po 10 €, alebo jeden neperforovaný kus za 100 € ...

já teda osobně jdu nejdřív ve sbírce do kompletace tj. mít nějaký první okruh - např. od každé z ČS bankovek jednu - i horší stavy; pak rozšiřuji okruh (varianty) + když se najde něco lepšího než mám, vyměním a střelím stav horší. pak opět rozšířím kruh (např. neperforované + perforované + varianty) a postupně obměňuji. Zas mít sbírku tvořenou z jedné 1000 SŠ za 15000 a nic víc... to pak není sbírka :/
ale tak jen názor do pléna ;-)

:) To je teda fakt. Mít jednu bankovku a rok si nic nekoupit, je dost děsivá představa.. 😃

michal1992: možná by se ti hodil rozumný kompromis. U dražších bankovek zkus hledat méně obvyklé perforace (samozřejmě ne bankovní vzory, ty jsou drahé). Místo SPECIMEN nahoře si jednu bankovku kup se SPECIMEN svisle, něco s NEPLATNÉ, SPECIMEN z rubu už máš, tak si k tomu najdi 2xSPECIMEN dole, kup si něco s perforací 3md (když je vhodně umístěná, bankovka vypadá skoro jako neperforovaná). K tomu perforace S. Zkus třeba hledat nějaké "zmršené" perforace - a ejhle: máš toho spoustu. Všechno bude perforované, takže levnější (pozor - nemusí platit pro moc velké kuriozitky!). Když to koupíš ve stavu UNC, nebudeš se toho muset v budoucnu zbavovat, abys vylepšoval stavy. A ještě budeš mít "přehled různých typů perforací" - v budoucnu třeba sekundární album.
A až začneš vydělávat, můžeš postupně začít budovat sbírku jako mají "mazáci" na tomhle fóru a koupíš si i něco z první a druhé emise a jiné dražší věci.
Hlavně se nezapomeň ovládat a nevrážej do toho zbytečně moc peněz. Moje osvědčená taktika je: nakupovat za vždycky zhruba stejné procento peněz, které střednědobě nepotřebuju na nic jiného (během let, co sbírám, je to ukázková sinusovka...)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.