Všechny vás přátelé zdravím,
tu a sem stěhuji, vyklízím chalupy atd.. pouze za odvezené věci. Většinou si s harampádím vím poradit, ale nyní se mi dostalo do rukou něco, co jde prostě mimo mě...
Takže z jednoho vyklízení jsem měl spoustu různých hodinek, jak kapesních, tak na ruku, mnoho dílů lup, mikroskopů atd.. a následně jsem na razil na malou kulatou starou škatulku a v ní byly tyto broušené věci viz, obrázky, kde byly v papírových pytlících kamínky s popisem, safir, smaragd, rubín, topas, akvamarin a zirkon-rou.
Prosím lze mi poradit, co s tím?
Kamarád mi řekl, že to mám zkusit, zda to řeže sklo a sklo to opravdu řeže )))😃
To velké sklo mi připadá hodně divně, jelikož na svou velikost je dost hodně těžké.. Pak tam mám napsané i zřejmě ct karáty? Pokud to sem nepatří, tak to smažte, jen nevím kam se obrátit a při googlování jsem narazil na vás zde. Děkuji za každou radu.
Obrázky:

Děkuji moc!
Šlo mi o to, zjistit, zda to má význam, mohu udělat detailnější fotky. Jinak ten smaragd má napsané na obálce 11.75ct
Safir 3,01ct
Rubín 5,15ct
Topas 54,00 ct
Akvamarin 37,00ct
Zirkon 160,5 ct
Asi máte pravdu, ovšem to nebude asi moc nic levného a pokud je to pouze sklo, tak?? Jo ještě je tam zkratka ""neupr."" a dlouhé číslo.. Inu zítra jsu přetřídit další část věcí, tak snad nenaleznu opět něco, co mi nic neříká, ale spíš vrtá v hlavě )))

Vysoká pravdepodobnosť, brúsené v Indii, alebo Brazílii a dnes identifikačné technológie sú pomerne dostupne na každej prírodovedeckej fakulte, klenotníckej firme, jednotlivcov a úvod lepší znalec urobí aj dobrým mikroskopom, prípadne lupou z vyšším rozlíšením : čiže cena žiadna likvidačná .
Pred 20-30 rokmi testovanie bolo náročnejšie, vývoj technológií napreduje...
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Nezdá se mi barva a výbrusy. Souhlasil bych s grofikem: brúsené v Indii, alebo Brazílii - není to evropský styl. Pokud to škrábe sklo, nemůže to být syntetika? Třeba korund.
Mnoho dílů lup, mikroskopů atd.. a následně jsem na razil na malou kulatou starou škatulku a v ní byly tyto broušené věci
Nemůže to být školní pomůcka? Ukázka nerostů, ale imitace?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.