Posílám něco na kouknutí. Kamenná sekera z dědictví. Nevím stáří ani druh kamene? Není na prodej ale máte někdo přehled jakou cenu by to mohlo mít? Díky za rady a názory. Vláďa
Obrázky:
Sbírám zejména pohledy obce Výčapy u Třebíče, zajímám se hlavně o hospodu ve Výčapech i o fotografie a jiný materiál.
Za svůj život jsem sbíral kde co, někdy déle větší sbírka jindy okrajově. Zajímají mě i starožitnosti. Vláďa - LadysB@seznam.cz

Dobrý den Adalbert vím že máte bohaté vědomosti ale dovolím si nesouhlasit. Na první fotce je vidět originální poškození kamene v těch místech bylo topůrko (klacek) a bylo to přivázané šlachami nebo kousky kůží. Díky za názor Vláďa.
Sbírám zejména pohledy obce Výčapy u Třebíče, zajímám se hlavně o hospodu ve Výčapech i o fotografie a jiný materiál.
Za svůj život jsem sbíral kde co, někdy déle větší sbírka jindy okrajově. Zajímají mě i starožitnosti. Vláďa - LadysB@seznam.cz

Tak jsem ještě prošel Google a asi tobude pěstní klín i když jsem našel i podobné kamenné sekery. Určit přesný způsob používání kamene asi už nepůjde a možná že byl používán nejdřív jako pěstní klín a potom jako sekyra :-)

Pravděpodobně mousterien , jasný pěstní klín , tipnul bych si Afriku .Něco podobného jsem získal před pár desetiletími od geologa , který tam pracoval .Materiál bude nějaký prokřemenělý , hrubší pískovec , zabarvený železem , něco jako mám já –viz fota .Na Afriku celkem běžná věc ,cena od 1000 do 3000 korun , v závislosti na velikosti a opracování , samozřejmě bez lokality cena nižší .Stáří asi 40 000 -200 000 let , může však být i o něco starší , stejně tak mladší . Hezká věc z počátků lidského rodu.
Obrázky:

Pěstní klím to bude .Materiál odpovídá , tvar a eolizace povrchu také a zvláště na té druhé fotce je cikcakovitá retuš dobře vidět .Je to trochu hrubší materiál , možná i nějaký druh slepence a ten holt nemá takové štípací možnosti jako pazourek , křemenec , obsidián atd ….Nedá se nic dělat , musím trvat na tom , že je to pěstní klín.J inak podobné věci se nacházejí i u nás , oblast Bečova , zvláště dobře archeologicky je zdokumentován Písečný vrch od archeologa Fridricha …viz odkaz
https://sever.rozhlas.cz/lide-z-pisecneho-vrchu-7794909

poradnydest napsal/a:
Pěstní klím to bude .Materiál odpovídá , tvar a eolizace povrchu také a zvláště na té druhé fotce je cikcakovitá retuš dobře vidět .Je to trochu hrubší materiál , možná i nějaký druh slepence a ten holt nemá takové štípací možnosti jako pazourek , křemenec , obsidián atd ….Nedá se nic dělat , musím trvat na tom , že je to pěstní klín.J inak podobné věci se nacházejí i u nás , oblast Bečova , zvláště dobře archeologicky je zdokumentován Písečný vrch od archeologa Fridricha …viz odkaz
https://sever.rozhlas.cz/lide-z-pisecneho-vrchu-7794909/doodle cricket
Klima skutečně výrazně ovlivňuje hladkost povrchu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.