Tak si to ještě jednou shrneme pro nováčky:
Ročníky 1994, 1995 a 1996 se dají najít v oběhu i při běžném placení (bylo jich vyraženo každý rok 100.000ks pro oběh). Ročníky 1997 - 2007 jsou v oběhu spíše raritou, jelikož byly jen pro sady, tam je cena vyšší. Taktéž se sice dají najít, ale už samozřejmě v minimálním množství.
Jak je to s cenou?
Za ročníky 94,95,96 může být cena pár korun nad nominálem - pro sběratele, např. 70,- kč. U dalších ročníků 97-07 se cena pohybuje nepochopitelně ve stovkách kč a ze sběratelského hlediska to vůbec smysl nedává. Když celá ročníková sada mincí stojí 250,- až 350,- Kč, nač platit 350,- až 450,- jen za jednu padesátikorunu? Ale děje se to, jelikož toto pochopitelně dělají hlavně laici, kteří kupují mince z rozebraných sad. Reálná cena padesátky ročníku 97-07 by mohla být max. 150,- Kč.
Pro mě, jako pro sběratele jsou daleko hodnotnější ty mince, které jsou přímo z oběhu. Již před několika lety se ke mě dostal třeba ročníky 1999 a 2005 se kterým si třeba někdo kupoval rohlíky. To je samozřejmě něco co nepochopím. Ale stane se. Proto jsou pro mě daleko hodnotnější ročníky 97-07 z oběhu, které si najdu, než bych je koupil z rozebrané sady.
..::R::..
robert.kurucz@email.cz

Ahoj, díky Robbiemu za shrnutí.
Mám doma padesátikoruny téměř z každého roku od r.93. Vím, že pro někoho můžou mít vyšší cenu. Můžete mi poradit, prosím, kde se dají nabídnout? Jsem v tomhle úplný nováček.
Všechny mince jsou z oběhu, takže většinou matné a více či méně opotřebované. Jen pár kousků je lesklých.
Kde se dají nabídnout?
Děkuji za pomoc

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.