Zdravím všechny a přeji pěknou neděli,áč to venku nejlíp nevypadá.😐
kacuro kdyby jsi tu svoji knihu přeci jednou nechal vydat,dej vědět,budu na ni stát první v řadě.😉
Mám prosbu,mohl by jste mi někdo blíže vysvětlit pojem:novodobá ražba,např.u pražského groše.Díky.

novodoba je proste a jednoduse prakticky bezcenna razba... jde o novodobou kopii historicke mince. hlavne nekupovat...

Aha,díky.

Nie je to "padělek". "Padělek" je niečo, čo sa vydáva za pravú mincu, v tomto prípade, v prípade novorazby, ide v podstate o upomienkový predmet s motívom starej mince. Novorazby však vo väčšine prípadov spĺňajú hmostnostné a metrologické kritériá originálov, ale pozor na to! Niektorí "predajcovia" ich, hlavne na Aukre, poúkajú ako originály. Niektoré novorazby sú "navlas" rovaké ako originály, čo sa týka razby a preto sa často ľudia zmýlia. Tým sa hovorí "kópie" mincí, sú fakticky identické ako originály. Numizmatik však (hlavne pri grošoch) rýchlo odhalí, že o originál sa nejedná. Niekto do zbierky kupuje aj kópie mincí, hlavne pri razbách, kde originál stojí hotový majetok. Osobne zbieram iba originály, ale chápem kolegov, ktorí do zbierky priradia aj nejakú tú kópiu mince, na ukážku.

co ta napadlo? ja tam chodim smejdit kazdy den a nic..podla fotky vidis aky je strmy teren a vobec ani neviem ci bola ta handra plna alebo sa vysypalo vsetko.....inak staci mince hodit do tej tekutiny na cistenie striebra? nejake komunisticke flasticky mam este doma😃
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.