Moderátoři: blazek007, Admin - Zdeněk Jindra, smith, doddie

Našel jsem mezi známkami hradčan tyto (viz foto).Na té samostatné je zezadu razítko s nápisem padělek.Dá se tedy usuzovat,že i ty spojené jsou padělkem? Ještě bych vás chtěl poprosit,zda můžete doporučit nějaké knihy o hradčanech.Myslím,že už jsem to tu někde viděl,ale bohužel to nemohu nyní najít...😳
Obrázky:

Ta dvoupáska je celkový padělek pravděpodobně typy C-D
(ostatně již na obrázku to vypadá na papír, který se u stříhané 20hV. nevyskytuje...)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Makulaturní papír je horší kvality než vlastní známkový, často s příměsí cizorodých látek (dřívka, kousky pojiva apod.). V drtivé většině případů je různě tónovaný. Nejčastěji žlutavý, méně často narůžovělý, namodralý, nafialovělý nebo nazelenalý. Strukturou bývá nehlazený, na omak drsnější, někdy až jakoby chlupatý. Většinou je silnější, výjimečně tenký, průsvitný (tzv cigaretový). Tisky na makulaturním papíru jsou u Hradčan VŽDY bez lepu. Výjimku potvrzující pravidlo jsou jen tisky v originálních barvách ke zkoušce papíru s lepem (1h - narůžovělý papír a 5 h sv. zelená - růžový papír).
Makulaturní papír se používá při rozjíždění tiskařského stoje, kdy první otisky jsou nekvalitní z důvodu nedostatečného probarvení tiskové desky. Tyto archy se v rámci úspory používaly i vícekrát, čím vznikly vícečetné makulaturní otisky i otisky různých hodnot i emisí přes sebe.

Jinak makulaturní tisky Hradčan jsou dosti opomíjená a sběratelsky nedoceňovaná kategorie. Přitom i v dnešní době se dá získat velké množství tohoto materiálu za relativně levný peníz. Už jen díky tomu, že tiskárenský dozor sám pokoutně vynášel tyto tisky z tiskárny a hlavně také díky vrchnímu poštovnímu oficiálu Lešetickému, který vyjednal odprodej velkého množství celých tiskových archů této nejen hradčanské makulatury klubu pražských filatelistů. Ty nenapadlo nic jiného, než celé archy rozstříhat na kusy či malé bloky, rozprodat je sběratelům a tím zničit doklad o tisku jednotlivých tiskových sestav.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.