Profilový obrázek
Stampik

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2010

#1 5. 4. 2010, 14:34

Našel jsem mezi známkami hradčan tyto (viz foto).Na té samostatné je zezadu razítko s nápisem padělek.Dá se tedy usuzovat,že i ty spojené jsou padělkem? Ještě bych vás chtěl poprosit,zda můžete doporučit nějaké knihy o hradčanech.Myslím,že už jsem to tu někde viděl,ale bohužel to nemohu nyní najít...😳

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
dejvy

Moderátor

Zaregistrován:
21. 7. 2007

#2 5. 4. 2010, 15:29

Asi nejdostupnější knihy kromě katalogů známek jsou:
Monografie č. 1
Hamr-Škaloud: Rukověť pro sběratele Hradčan I-III
Šablatúra: Falošné Hradčany
a hromada článků v odborných zpravodajích a časopisech

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#3 5. 4. 2010, 18:07

Ta dvoupáska je celkový padělek pravděpodobně typy C-D
(ostatně již na obrázku to vypadá na papír, který se u stříhané 20hV. nevyskytuje...)

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Stampik

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2010

#4 5. 4. 2010, 18:19

Ano.Papír je opravdu odlišný...Díky moc za odpověď.

Profilový obrázek
blazek007

Moderátor

Zaregistrován:
17. 11. 2006

#5 6. 4. 2010, 10:10

A nebo makulaturní papír. U hodnot 10h, 20h a 30h běžné.

Profilový obrázek
Stampik

Uživatel

Zaregistrován:
20. 3. 2010

#6 6. 4. 2010, 17:06

Mohl bych požádat,zda by bylo možné se o onom makulaturním papíru rozepsat?Pro mne je to stále ještě pole neorané a ocenil bych tak jakýkoliv názor a pro mne novou informaci...

Profilový obrázek
Bohous_K

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2010

#7 6. 4. 2010, 22:07

Makulaturní papír je horší kvality než vlastní známkový, často s příměsí cizorodých látek (dřívka, kousky pojiva apod.). V drtivé většině případů je různě tónovaný. Nejčastěji žlutavý, méně často narůžovělý, namodralý, nafialovělý nebo nazelenalý. Strukturou bývá nehlazený, na omak drsnější, někdy až jakoby chlupatý. Většinou je silnější, výjimečně tenký, průsvitný (tzv cigaretový). Tisky na makulaturním papíru jsou u Hradčan VŽDY bez lepu. Výjimku potvrzující pravidlo jsou jen tisky v originálních barvách ke zkoušce papíru s lepem (1h - narůžovělý papír a 5 h sv. zelená - růžový papír).

Makulaturní papír se používá při rozjíždění tiskařského stoje, kdy první otisky jsou nekvalitní z důvodu nedostatečného probarvení tiskové desky. Tyto archy se v rámci úspory používaly i vícekrát, čím vznikly vícečetné makulaturní otisky i otisky různých hodnot i emisí přes sebe.

Profilový obrázek
Bohous_K

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2010

#8 6. 4. 2010, 22:27

Jinak makulaturní tisky Hradčan jsou dosti opomíjená a sběratelsky nedoceňovaná kategorie. Přitom i v dnešní době se dá získat velké množství tohoto materiálu za relativně levný peníz. Už jen díky tomu, že tiskárenský dozor sám pokoutně vynášel tyto tisky z tiskárny a hlavně také díky vrchnímu poštovnímu oficiálu Lešetickému, který vyjednal odprodej velkého množství celých tiskových archů této nejen hradčanské makulatury klubu pražských filatelistů. Ty nenapadlo nic jiného, než celé archy rozstříhat na kusy či malé bloky, rozprodat je sběratelům a tím zničit doklad o tisku jednotlivých tiskových sestav.

Profilový obrázek
Petr Hospůdka

Uživatel

Zaregistrován:
16. 5. 2010

#9 24. 10. 2014, 13:31

Shoda s levou známkou z dvojpásky 😃

Obrázky:

Profilový obrázek
doddie

Moderátor

Zaregistrován:
13. 12. 2010

#10 24. 10. 2014, 19:16

Ahoj Stampik,

ak potrebuješ pomoc prípadne nejakú literatúru či radu ozvi sa mi na mail:

doddie(a)pobox.sk

Možno ti budem vedieť pomôcť i poradiť.

doddie

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.