Moderátoři: smith, Misak33, Guldiner

Profilový obrázek
numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

#311 21. 6. 2015, 11:57

Filozofe, urcite bude hodne reakci na Tvoje prispevky.
Ode me zatim jen dve:

1. anthia prodava vesele dal
  2. Kdyz my jsme zacinali, bylo velmi tezke ziskat jakykoliv numismaticky material, resenim bylo jen clenstvi v CNS, tam ale bylo tezke se dostat. Verejne aukce nebyly, do ciziny se nesmelo. Katalogy byly nedostupne a velmi drahe - starsi Krause-Mishler stal polovinu mesicniho platu. Internet neexistoval, ziskat informace bylo mnohem tezsi nez ted. To se opravdu neda srovnat...

numismat@seznam.cz

Profilový obrázek
numismat

Moderátor

Zaregistrován:
25. 7. 2006

#312 21. 6. 2015, 12:26

Filozof:

1. seznam 2500 padelku je informativni a neni vycerpavajici - je to jedna z mnoha nabidek cinskych prodejcu.
    Neni treba vse studovat - nikdo nesbira vse, staci projit si svou sberatelskou oblast, treba mince cs. nebo FJI.
    Ale je uzitecne mit prehled, ktere staty se nejvic padelaji (USA, Rusko,...) a kdyz se nektere z techto minci objevi u prodejce na Acku, zbystrit okamzite pozornost - obvykle takovy prodejce nabizi vice ruznych padelku.
  2. Numismatika urcite smysl ma, tyto cinske padelky jsou nekvalitni a snadno rozpoznatelne, i zacatecnik se s nimi brzy vyrovna. Existuji ovsem i padelky kvalitni, ktere vyzaduji vetsi zkusenosti.
  3. Toto diskusni forum je dukazem, ze zkuseni sberatele jsou ochotni poradit zacatecnikum,
    prispiva sem mnoho skutecnych odborniku.

numismat@seznam.cz

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#313 21. 6. 2015, 12:29

X milionkrat tu bolo pisane Kupovat len to co poznam a v com sa vyznam
Kto je blby alebo prachaty nech plati za kopie.
Amen

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#314 21. 6. 2015, 12:31

Pane kolego,
když jsem já s numismatikou začínal tak ještě stála berlínská zeď a je pravda, že na našem numismatickém trhu se padělky nevyskytovaly, (alespoň já jsem na žádný nezjistil), možná jiný numismatik bude mít jiný názor, ale v každém případě numismatický trh nebyl padělky tak zavalen jako v současné době.
Ovšem na straně druhé se informace o numismatice získávaly daleko hůře, internet nebyl a tak mě nezbývalo nic jiného než kupovat dostupnou literaturu a hlavně navštěvovat pobočku ČNS v Havířově, kde jsem od starších kolegů získal mnoho užitečných informací a to bohužel u Vás není možné, to chápu, ale na straně druhé začínající numismatici žijící u nás tuto možnost mají, ale bohužel ji nevyužívají, proč?
Možná proto, že by museli platit roční příspěvek do ČNS a hlavně proto (alespoň je to můj názor), že je jednodušší si sednout k počítači a bezhlavě přihazovat v různých aukcích a pak se diví, že si zakoupili padělek.
Víte, ono to heslo "Učit se, učit se a učit se" je stále aktuální, každý začínající numismatik by měl nejdříve zvládnout numismatickou teorii a pak pomalu a opatrně nakupovat a to třeba i na Aukru, vždyť každý prodejce přece neprodává padělky.
Pokud se týká rad od zkušených numismatiků, ono je to vlastně těžké, protože i opravdoví numismatičtí odborníci zde na Sběrateli se někdy neshodnou zda mince je originální ražba a nebo padělek. Doporučuji si přečíst vlákno "Matej Korvín 1458-1490" a to od příspěvku číslo 388, kde se řešil jeden z dukátů výše uvedeného panovníka. Celkem diskutovalo 7 opravdu numismatických odborníků, při čemž jeden napsal. že se jedná o padělek a ostatní tvrdili, že je to originální ražba. Na tom já nevidím nic špatného, když se odborníci ve svých názorech různí, ovšem co mě překvapilo, že někteří nejdříve tvrdili, že se jedná o padělek a pak změnili názor a pro změnu zase tvrdili, že je to originální ražba, zdůvodnili to tím, že první uveřejněný obrázek toho dukátu byl zavádějící a teprve až z dalších obrázků poznali, že je to originální ražba a tím chci jenom říci, že jenom podle obrázku rozhodovat zda se jedná o padělek může být zavádějící i když jsou výjimky, kdy na první pohled je zřejmé, že se jedná o padělek (vzácnější zlatníky FJI.)
Opravdu by bylo škoda kdyby Vás ten neúspěch s nákupem padělků odradil od numismatiky, ovšem pokud mohu poradit, je třeba numismatiku studovat, možnosti máte, v numismatické literatuře je základ vědomostí, ovšem internet také nezavrhuji a hlavně nakupovat z rozmyslem a nespoléhat na to, když prodejce na Aukru má samé pozitivní hodnocení.

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#315 21. 6. 2015, 13:06

Filozofe - taky si dovolím ne úplně souhlasit. já už tady dostal také hodně informací, doporučení i rad. většinou to chce již (bohužel) něco vědět a přijít s konkrétním dotazem/mincí atd.
ano, trh, kde jsou i padělky je horším místem než kdyby tady nebyli. ale to bohužel nezměníme. za svojí historii jsem jich určitě taky několik koupil. a internet je věc super, ale také dvousečná. jak již bylo uvedeno, člověk si to přes něj zjednodušuje. proč chodit mezi lidi když je vše na webu? proč platit poplatky čns, když na internetu je ke stažení vše zdarma? ono to opodstatnění má - když jsem já začínal, internet nebyl (minimálně u nás doma) a já MUSEL jít s bandou bardů 2x ročně 50km abych se zúčastnil aukce. u toho mi ukázali co je jedničkový stav, co ani omylem. ukázali svoji sbírku. poradili, pomohli.
ne že bych se z toho až tak moc poučil, jasně si vzpomínám, jak jsem ještě několik let poté koupil na aukru drobásky FJ v ražebním lesku😃 tedy vyčištěné a leckdy i upravené mince😉
jo, dnes jsem to konečně pofotil. takže pošlu mail

Profilový obrázek
bertik-b1

Uživatel

Zaregistrován:
20. 12. 2012

#316 21. 6. 2015, 18:31

Filozofe.Díky tomu,že se mně zdejší experti nezištně vyjádřili ke konkrétním případům,jsem ušetřil nemalý peníz.Ještě jednou jim díky za ochotu se angažovat.

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#317 23. 6. 2015, 17:22

Jano7B9 napsal: Kupovat len to co poznam a v com sa vyznam
Kto je blby alebo prachaty nech plati za kopie.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/policie-odhalila-padelane-zlate-cihly-hleda-podvedene-zakazniky/1230776?utm_source=rss&utm_medium=feed

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#318 23. 6. 2015, 20:45
Filozofe, urcite bude hodne reakci na Tvoje prispevky. Ode me zatim jen dve: anthia prodava vesele dal Kdyz my jsme zacinali, bylo velmi tezke ziskat jakykoliv numismaticky material, resenim bylo jen clenstvi v CNS, tam ale bylo tezke se dostat. Verejne aukce nebyly, do ciziny se nesmelo. Katalogy byly nedostupne a velmi drahe - starsi Krause-Mishler stal polovinu mesicniho platu. Internet neexistoval, ziskat informace bylo mnohem tezsi nez ted. To se opravdu neda srovnat...

Numismatické informace a materál bylo jistě mnohonásobně těžší získat. Já mluvil o ochraně proti falsům, což je něco zcela jiného. S dnešními výrobními technologiemi a možnostmi - následně množstvím a dokonalostí padělků - je to pro začátečníka děs a hrůza.

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#319 23. 6. 2015, 20:54

numismat - mrkni na příspěvek 313:
"Blbý nechť platí za kopie"
A to je přesně o tom, o čem jsem mluvil!! Ptáš se na radu, JAK nekupovat kopie a dozvíš se - PLAŤ za kopie, protože jsi blbý.
LOGICKY - jak nebýt blbý, když nikdo neporadí - tedy laika "neODBLBNE" ? Začarovaný kruh. Na počátku nic nevíš - tedy jsi blbý - ale když se chceš dozvědět co a jak, ABYS PRÁVĚ NEBYL BLBÝ, dozvíš se, že Ti to patří, protože JSI Bmáš platit za blbce, protože jsi BLBÝ.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#320 23. 6. 2015, 20:56

"Podle informací ČTK jsou falzifikáty natolik kvalitní, že je laik nemá šanci rozeznat od pravých zlatých cihel. Mají certifikát výrobce a i váha odpovídá skutečnému zlatu, ačkoliv cihličky jsou pouze pozlacené. "

To pouzili wolfram nebo ty cihlicky maji vyjimku z fyzikalnich zakonu?🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.