Pri prehliadaní známkového zošítku Čsl spartakiáda 1985, Pofil 2699, 50 hal, UV lampa vykázala značné rozdiely vo florescencii. 8 známok vykazujú minimálnu florescenciu. Posledná rada 2 známok evidentne silné prísady. Najprv som si myslel, že je to FL2, ale pri veľkom priblížení vykazuke okraj t.j. komplet zúbkovanie málo prísad. Preto si myslám, že celý zošitok je FL1. Prikladám aj zošitok Pofis 2700, ktorý je jasne FL2. Zároveň aj porovnanie 50 hal zošitka z FDC, kde podľa mňa je známka Pofil 2699 FL2. Alebo sa mýlim?
Ďakujem za akékoľvek upresnenie.

Já si myslím, že toto je pole neorané a katalogy včetně pofisu jen papouškují co už bylo uvedeno a do dalších podrobnějších studií se nepouští.
Já už mám v čssr takové množství podivností co se týče druhů papíru a fluorescence, že to mám v několika zásobnících.
V lonském roce byla v časopise filatelie zmíněno zahájení studie fluorescence známek zejména aršíků, ale obávám se, že to je na dlouhé roky.
Opravdu netuším, proč je toto období s mezerami mezi popisu druhů papíru. Asi toho bylo hodně, že to je pro vyšší vrstvu filatelistu prostě nezajímavé.
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Ja sa venujem filatelii, už len okrajovo.
Máte informácie o príprave nových katalógov ČSSR II ?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.