Chtel bych se zeptat, jestli lze podle neceho s urcitosti rict, ze se jedna o proof minci u slovenskych pametnich korunovych minci? Jde mi o to, ze se mi do ruky dostala Slovenska galeria, ma byt proof. Je v etui, v kapsli v jake byvaji proof mince (pokud vim u sk minci je v tom rozdil) a ma lesklejsi povrh (neni to uplne mat). Ale kdyz ji srovnam s bk, kterou vlastnim take, tak se mi zdaji stejne (v ramci moznosti srovnani v uzavrenych kapslich). Nekoupǐ jsem ji nekde na blesim trhu, ale na numismaticke aukci, ale ted si nejsem jist. Napr. u ceskych minci, jestli se nepletu, se mince lisi hranou podle typu kvality. Je nejaketakove jasne rozliseni u SK minci? Diky za pripadne odpovdi.

Proof minca je razená lešteným razidlom a jej pole je vysoko vyleštené (zrkadlo) ale hlavne reliéf je matný ! Minca bežnej kvality má rovnako matný lesk po celej ploche mince. Ale pozor! Niektoré mince kvality BK boli kvalitne vyrazené s vysokým leskom, čo niektorí špekulanti využili, prebalili mincu do krabičky, pridali kúpený certifikát a nová proofka je na svete...
Teda kukaj reliéf - musí byť výrazne matný oproti vysoko lesklej ploche. Inak v minciach rozdiel nie je. Hoď sem foto.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

No, nevim, jestli foto vse dokonale rozlisi. To co jsi napsal mi je jasne, ale u starsich minci, kdy je zrcadlovy lesk casem zasly treba prachem, se ten rozdil trochu stira. Pro me bylo hlavne stezejni to, ze kdyz si vedle sebe dam proof a bk minci, zdaji se byt totozne, i kdyz kazda v jine kapsli.

Obecně starší slovenské proof mince ztrácí lesk a hlavě rády oxidují. Především z důvodů špatně dovírajících kapslí. Při dalších nákupech doporučuji si dát pozor na rezavé skvrny na okrajích stříbrných proof mincí, je to velmi časté.
Jan Brabec - www.goldcoins.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.