Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

#11 16. 1. 2022, 12:24

pro MikyM
Pro mě je to sbírání. Na co kupovat každou variantu a ročníky dle mincoven a nebo mincmistrů.
Sbírání je radost a rozšiřování obzorů.

Profilový obrázek
martinvon

Uživatel

Zaregistrován:
16. 3. 2017

#12 16. 1. 2022, 16:34

Děkuji všem za upřímnost

to barbar:
to je klasika vidíš to v dětství, tak tě to vezme a už tě to nikdy nepustí

to Miky M:
neměly zůstat v trezoru spíše ty dvě mince?😃 😃

to taho:
co mají společného králíci a holuby s mincemi😁 😁
Ale já to asi pochopil, děda rozdával medaile?

Já jsem na tom trochu jinak. Moje máma jako dítě sbírala nálepky od sirek. Občas je vytáhla když jsem byl malý a odmáčely jsme je z krabiček. Měla jich docela dost, i já jako kluk jsem je dostával ve sběrně za papír a železo.
Jednou od někoho dostala album známek a to mě drželo asi 15 let.
Pak přišli děti a bylo po sbírání. všechno jsem rozprodal za mrzký peníz.
Když má ale člověk v krvi sbírání, tak toho prostě nenechá.
Začaly telefonní karty a jak začaly, tak taky skončily, nebylo co do sbírky přidávat, tak ležely ve skříni.
Začal jsem se sbíráním žiletkových obalů. Už jsem měl docela pěknou sbírku, když přišla nemoc a já nevěděl jestli to přežiju.
Žádné z dětí o nic nejevilo zájem a tak sbírky opět šly na prodej, aby se vyhnuly vyhození do kontejneru.
Když jsem byl z nejhoršího venku, tak se mi začalo po sbírání stýskat a začal jsem konečně sbírat mince.
Sbírám jen Čr od 1921 dosud.
Je pravda, že jsem na to už dost starý, ale je to prostě radost se v něčem hrabat, přerovnávat a prohlížet a zkoumat.
Sbírku mám asi kompletní až na 7kousků, které jsou v dnešní době dílem náhody, nebo velkých financí
Chybí mi těch 5 co vyjmenoval Miky a 3h 1962 a 5kč 1951
Baví mě asi to co barbara, různé anomálie a odlišnosti, myslím na mincích😃
Začal jsem ještě s pamětními AG.
Věřím, že sbírku mincí snad do kontejneru nikdo nevyhodí, tak jsem v klidu

Ještě pro Miky M, já bych ti ty dvě mince pohlídal😁 😁

Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#13 16. 1. 2022, 16:40

Miky pěkně napsáno.. Návrhy a zkoušky 🙂 hmm jen dvakrát neříkej, že by si se nerad kochal sokoly a stotiny ve své sbírce..
Líbí se mi i známé medailové ražby československa, jsou to klasiky které by měli být základem každé československé a české sbírky ..
Sbírání mincí, medaili je samozřejmě hlavně otázkou možnosti každého sběratele, byly doby kdy jsem jen snil o dukátových a tolarových ražbách, či zajímavých československých mincích o Valdštejnech, kterým jsem propadl docela nedávno nemluvě.

Profilový obrázek
rektor

Uživatel

Zaregistrován:
28. 12. 2020

#14 16. 1. 2022, 17:09

Já už hodně let sbírám odznaky. Po otci jsem zdědil plato starých odznaků o od té doby mě to drží. Sbírám odznaky ze světa, kde jsem kdy byl, ne historické, ale je to už taková úchylka, že když jsem v nějakém novém městě tak jako první běžím shánět odznak z toho místa, a když neseženu a odjíždím, tak jsem z toho dost špatný :-) Skoro jako bych tam ani nebyl :-) Bohužel to nemá žádnou cenu, leda pro mě. U mincí jsem sám začal s pamětními stříbrnými ČSR, ale nedokončil jsem ji celou tehdy a to určitě znáte jaké to doplňovat sbírku když vám utečou ceny.

Profilový obrázek
taho

Uživatel

Zaregistrován:
7. 2. 2011

#15 16. 1. 2022, 17:38

pro martinvon
Nepochopil 🙂 . Jedná se o to být pro něco zapálen a podpořit druhého, i když se bude věnovat úplně něčemu jinému.
Možná to někdy v rámci rodiny budete řešit, i když vám to třeba bude trochu líto, že někdo nepokračuje ve vašem koníčku. Jinak to vlastě popisujete.
Já si naštěstí "sbírku" nechal, takže po 20 leté pauze jsem pokračoval a pak změnil obor, ale jen trochu.

Profilový obrázek
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#16 16. 1. 2022, 17:39
Profilový obrázek
___

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#17 16. 1. 2022, 17:50

Je ešte jedna diskusia, kde sa riešili začiatky, ale akosi ju neviem dohľadať.

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#18 16. 1. 2022, 18:29

sigur napsal/a:

Trochu z praveku fóra k tejto téme:

http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/ako-ste-zacali-zbierat-mince-aku-ste-mali-prvu-mincu-1344

Plus moje, Lopezove a barbarove začiatky:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/urceni-puvodu-mince_post_-589249#post589249

😆
Jo to byl tenkrát sekec s prodejem otcových mincí...
Mimochodem mého bratra manželka její děda byl nejznámějším numizmatem našeho kraje, jménem Raška..
Ve svý době aukce jeho rozsáhlé sbírky byla docela numizmatiká událost...

Profilový obrázek
martinvon

Uživatel

Zaregistrován:
16. 3. 2017

#19 16. 1. 2022, 18:40
sigur napsal/a: Trochu z praveku fóra k tejto téme: http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/ako-ste-zacali-zbierat-mince-aku-ste-mali-prvu-mincu-1344 ...

Zůstalo ti po nich alespoň něco, myslím po rodičích nebo po Raškovi?

Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb

Profilový obrázek
Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

#20 16. 1. 2022, 18:55
Zůstalo ti po nich alespoň něco, myslím po rodičích nebo po Raškovi?

Starýho Rašku jsem neznal ani můj brácha né a jestli jim něco v rodině zůstalo ví zřejmě jen jeho tchán,nikdy jsem po tom nepátral..Otec většinu sbírky rozprodal, když stavěl barák..

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.