Dva nové 24 krejcary ... Nejsou to sice žádné velké vzácnosti, ale jsou, na tento typ mince, v docela slušném stavu ... 🙂 🙂
Jindřich Václav a Karel Friedrich, 24 krejcar 1621 HT, H. Tuchman, Olešnice
a
Gabriel Bethlen, 24 krejcar 1623 BZ, Opolí, B. Zwirner
Obrázky:

Ahoj!
Mohu si požádat Dracek kontaktujte na mail: m.grandowski@interia.pl ohledně 1 krejcar 1654/55 bratři Jiří, Ludvík, Kristian (1651-59)
Zdravím,
Marcin Grandowski, Polsko
Hello,
Would Dracek please to contact me via email: m.grandowski@interia.pl regarding to 1 krejcar 1654/55 of three brothers Georg, Ludwig and Christian.
Best regards,
Marcin Grandowski, Polsko

Něco málo ze slezských církevních ražeb :
Karel Rakouský, vratislavský biskup (1608-1624)
24 krejcar b.l., mincovna v Nise, Friedensburg-Seger 2620, Kopicki 6813
F-S uvádějí jako mincmistra Baltazara Zwirnera (tato mince ale b.zn.)
Stav nijak extra, ale nominál vzácnější než 3 krejcary, které se vyskytují nejhojněji. Moc pěkně ražené většinou nebývají a na lepší jsem zatím neměl štěstí. Další typy mají místo orlice čtvrcený erb s křížem velmistra Řádu Německých rytířů nebo jen samotný kříž.
Opisy :
CAROL(VS) D(EI) G(RATIA) ARC(HIDVX) AVSTRI(AE) ADM(INISTRATOR) / M(AGISTER) GEN(ERALIS) PRV(SSIAE) M(AGISTER) ORD(INIS) TEV(TONICI) EP(ISCOP)V(S) BRI(XINENSIS) ET W(RATISLAVIENSIS)
Životopisná data :
Narozen 7.8.1590 ve Štýrském Hradci, jako nejmladší syn arcivévody Karla. Starším bratrem byl Ferdinand II. a sestry se staly (postupně) manželkami polského krále Zikmunda III. Vasy.
Vratislavským biskupem se stal r.1608 ve věku osmnácti let, od r.1613 byl i biskupem v Brixenu a od r.1619 velmistrem Řádu Německých rytířů. Za stavovského povstání byl pochopitelně důležitou postavou katolické strany.
Zemřel 26.12.1624 v Madridu, je pochován v královské hrobce v Escorialu, srdce je v souladu s biskupovou závětí pohřbeno v jezuitském kostele v Nise.
Kromě Karlových nisských mincí, mezi nimiž je i řada krásných zlatých ražeb, jsou další jeho mince - řádové - z mincovny v Norimberku.
Obrázky:

No na 24kr. této doby celkem stav ujde...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.