Pah, je okurková sezóna a mince jako by zmizely. Jen náhodou se mi podařilo urvat tuto lehnicko-břežskou grešli s ročníkem 1670. Stav je sice bídný, ale lepší zatím nemám. Kristiánovy grešle se totiž vidí méně, než grešle Luisy z Anhaltu s ročníkem 1673, ty byly raženy v obrovském množství.
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

První mince:
Těšínské knížectví
Alžběta Lukrécie (1625 - 1653)
Krejcar 1646 HL
Mincovna: Těšín nebo Skočov (jednu dobu se v obou mincovnách užívalo stejného označení mince)
Mincmistr: Hans Loss
Druhá mince:
Knížectví Lehnice - Břeh
Kristián Volovský (1654 - 1672)
XV krejcar 1664
Mincovna: Břeh
Mincmistr: Christian Pfahler
První kolem 300Kč, druhá cca 400 - 500. Záleží samozřejmě na nabídce a poptávce.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Koukám, že je tady docela mrtvo, takže přidám nový přírůstek. Chudák toho zažil hodně a je to na něm znát, ale jde o poměrně vzácnou mincí, která se moc nevyskytuje.
Město Hlohov
3 krejcar 1622 IC
Av. Poprsí císaře zprava
FERDINANDVS II. DEI GRATIA ROMANORVM IMPERATOR SEMPER AVGVSTVS
(Ferdinand II., z boží milosti císař římský, vždy rozmnožitel říše)
Rv. Slezská orlice
MONETA NOVA CIVITAS GLOGOVIE
(Mince nová města Hlohova)
Mincovna: Hlohov
Nájemce mincovny: Jan Curtz
Průměr: 18mm
Váha: 0,90g
Citace: Kopicki 8620
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

moc pěkná blahopřeji, kdyby jsi ji někdy dával pryč, dej mi vědět 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Před pár dny mi přišla mince s portrétem jednoho z Habsburků, na něhož se zapomíná. Karel (zvaný Rakouský nebo Štýrský) byl synem Karla II. Štýrského a Marie Anny Bavorské. Od mládí byl připravován na církevní dráhu. Roku 1602 byl jmenován kanovníkem v Salzburku, roku 1605 v Pasově, následující rok v Tridentu a Brixenu.
Zlom přišel roku 1608, kdy jej po smrti Jana VI. ze Žiče na nátlak císařského dvora zvolila vratislavská kapitula biskupem. 18ti letý Karel se zároveň stal i nejvyšším slezským hejtmanem, ale na tento úřad musel rezignovat, neboť stavové jej nechtěli přijmout. Roku 1613 byl zvolen biskupem brixenským.
Po smrti bratrance Maxmiliána v roce 1618 byl zvolen také hlavou Řádu německých rytířů. Ke konci života byl jmenován portugalským místokrálem, ale brzy po příjezdu do Madridu zemřel ve věku pouhých 34 let.
Ražba 3 krejcarů byla zahájena v Nise roku 1614, a proto jsou na minci již uvedeny oba biskupské tituly a titul rakouského arcivévody zděděný po otci.
Biskupství Vratislav
Karel Habsburský (1608 - 1624)
3 krejcar 1619
Av. Portrét biskupa zprava
CAROLVS DEI GRATIA ARCHIDVX AVSTRIAE
(Karel, z boží milosti arcivévoda rakouský)
Rv. Tři erby. Nahoře erb rakouský převýšený knížecí čapkou, pod ním erby biskupství, vlevo brixenského, vpravo vratislavského.
EPVSCOPVS BRIXENSIS ET WRATISLAVIENSIS
(Biskup brixenský a vratislavský)
Mincovna: Nisa
Mincmistr: není znám (užíval značku šesticípé hvězdy)
Průměr: 21mm
Váha: 1,54g
Citace: Kopicki 6801
P.S. Vím, že není tak krásný jako Alarichův, ale ten jeho je z prvního roku ražby🙂
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.