Sice jedna z nejběžnějších slezských medailí, ale udělala radost. Jde o nedatovanou školní prémii evangelické školy ve Svídnici, odhadem z poloviny 18. století. Jak se můžeme na medaili dočíst, byla dle závěti M. G. Hahna udělována (patrně i s finanční odměnou) pilným studentům.
Svídnická latinská škola augsburského vyznání, tzv. Lutherium vznikla na základě Altranstädtské smlouvy uzavřené mezi císařem Josefem I. a švédským králem Karlem XII. 1. září 1707. Kromě navrácení části kostelů bylo evangelíkům povoleno zřídit tři církevní školy u již existujících evangelických kostelů ve Svídnici, Javoru a Hlohově. V březnu 1708 byla stavba zahájena a koncem téhož roku byla dokončena.
Medaile je ražena ze stříbra. Průměr 36 mm, váha 13,75 gramu. V katalogu Friedensburga a Segera ji najdete pod číslem 3622
Obrázky:
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

takto pěkně zachovalá jistě potěší
P.S. Já ji třeba vidím asi poprvé...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Drazí přátelé. Jako (trochu opožděný) vánoční dárek bych vám rád předal další část webu, na kterém pracuju. Jedná se o mincovnictví vratislavských biskupů, takto komplexně zpracované v češtině asi poprvé. Jde zatím o nejdelší článek webu a tak tomu myslím i zůstane.
Samozřejmě nejsem člověk neomylný. Máte-li pro mě nějaký postřeh, doplnění, kritiku, rád si je vyslechnu a pokusím se článek (či články) upravit ke spokojenosti obou stran.
http://slezske-mince.webnode.cz/dolnoslezska-knizectvi/nisko/
Předávám jej tímto do vašich rukou😉
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz

Velmi pekne a zaujimave stranky .
V sekcii "uvod" ti vypadlo jedno pismenko v slovicku , v zatvorke je napisane Kadsko...
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

jan322: Určitě zajímavá a hodnotná práce.
Bohužel jsi asi nepostřehl, alespoň podle soupisu citované literatury, že téma velmi podobně a v mnoha ohledech neméně podrobně jako Ty zpracoval již J.Šmerda, Mincovnictví vratislavských biskupů v Nise. Moravské numismatické zprávy 16, 1984, s.78-90.
Možná by jsi konfrontací s jeho přehledem nominálů, ražených v jednotlivých letech i obohatil svoji databázi, namátkou tolar Šebestiana z Roztoku s letopočtem 1662.
Pak bych jen ve vší skromnosti upozornil na svůj článek v NL 2008, kde je vyobrazen půltolar biskupa Schaffgotsche 1770 z kroměřížské sbírky, čili poznámka, že se jedná o neověřený exemplář již neplatí.
Ale přes tyto poznámky, opakuji, užitečná práce. Celý text jsem se Šmerdovou studií nesrovnával, takže netuším, zda jsou tam nějaké další odchylky.

Jak říkám, nejsem neomylný.
Ten tolar z roku 1662 vznikl ryteckou chybou, což uvádím. Jestliže byl Rostock vysvěcen na biskupa až v dubnu 1665, nemohl nechat razit minci letopočtem 1662.
Ad. 1/2 tolar 1770. Už je opraveno. Děkuji. Vycházel jsem z Indrova článku. Nezná také pětidukát 1748 uložený též v Kroměříži.
Stejně tak mám nahlášený od jednoho Ostraváka neznámý ročník dukátu Františka Ludvíka z Neuburgu. Bohužel, dotyčný je spíše obchodník než numismatik a zajímala ho pouze cena, nikoliv ročník.
P.S. Šmerdova studie se mi do ruky skutečně nedostala. Mohu požádat o její naskenování a přeposlání na mail?🙂 Předem děkuji.
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.