Moderátoři: Tomako, acme2000, smith

Profilový obrázek
numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

#31 16. 9. 2011, 13:06
Zajímavé: [ ](http://3x.cz/pm-BURB.html) ...

Je 2x "slovensky typ" (samozrejme).
To je vidno pri "E" (modra sipka):
https://www.sberatel.com/diskuse/imagesExtension/img/8590/131675/1751_2Rf9Ie.jpg
+este detail, "slovensky typ" a "cesky typ":
https://www.sberatel.com/diskuse/imagesExtension/img/8590/131676/1751_hkzjsB.jpg

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Brett

Uživatel

Zaregistrován:
9. 3. 2010

#32 16. 9. 2011, 13:41
50kc 1922, stav "about VF", to je VF- alebo 2-. Mozno je len 2x prelozena, ale hlavna tlac je poskodena, aj podla "medzinarodneho standardu" (je to neakceptujem) ma byt F alebo VG (stav 3, 3-): http://www.theibns.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=25 ...

Katalógové čísla sú v časti Referencie uvádzané z Bajera a Novotného, teda z "našich" katalógov. O kat. čísle z Picka ani zmienka (čo NEpovažujem za nedostatok) tak by som očakával aj našu zaužívanú stupnicu zachovalosti a nie tú hybridnú. Ale to je snáď jediná kritika. Inak aj vzhľadom na to, že je to prvá aukcia, tak ju vnímam skôr pozitívne a poriadateľom budem držať palce, aby dopadla, čo najlepšie a aby sa do budúcna stala samozrejmou súčasťou v zberateľskom dianí na Slovensku.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#33 16. 9. 2011, 17:31

Vidím, že se to tu pěkně rozběhlo. samozřejmě my sběratelé jsme vděčni za každou novou aukci která vznikne, jsme rádi , že máme další příležitosti k doplnění sbírky. Ale jak vidíte na obrázku od Numpsiho, tak opravdu se jedná o dva druhy perfoprace. Takže názr si udělá každý sám. Podle mě je krajně nepravděpodobné, aby bankovní vzor vznikl, druhou perfoací,již perforované bankovky.
Ale to asi nevyřešíme. jinak jak jsem psal , chci se přijet osobně aukce zůčastnit, doufám, že mi to nic nepřekazí. No a budeme se těšit na další aukci s bohatším sortimentem. Ono kvalitních bankovek k nabídce, e opravdu všude pomalu. Už ani Klim nedělá aukce, protože nemá z čeho.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#34 16. 9. 2011, 18:16

Ahoj Jirko.
Nechci Ti brát iluze ovzniku Bankovních vzorů, sám jich nemálo vlastním. Jen na základě pochybnosti dvou perforací na jedné bankovce vznikla tato diskuse. A to, že je problém sehnat nějakou opačnou peroraci, to zas tak horké není. Jemně jsem hrábnul do své své sbírky do Slovenského štátu a nešel jsem jich tam několik. Samozřejmě jsem nehledal odpovídajícísérií a její rozsah, ale pro zajímavost posílám pár vybraných kousků. Z těch by se bankovní vzory dělalÿ jedna radost.

Obrázky:

Profilový obrázek
majkl

Uživatel

Zaregistrován:
27. 2. 2010

#35 16. 9. 2011, 20:43
Osobne si myslím, že na to, že to pôvodne mala byť len aukcia mincí a sa zohnal celkom pekný materiál do aukcie a mohla sa spraviť aj sekcia bankoviek. Je ľahké kritizovať, ťažké tvoriť. Však ČNS papierové platidlá nemala minule ani zdaleka takú ponuku a to je zamerané na bankovky. Takže si myslím, že je to slušné, nakoľko ide aj o prvú aukciu. A pán Kučera, ak mám dobré info, dostane sa v daľšej aukcii aj na Vaše obdobie :-) Čo sa týka anulátov, vzorov, specimenov - kde inde to ponúkať ked nie na Slovensku? Možno je toho dosť, ale je aspon široký výber. Napr. kto má zo SR bankoviek 200 a 500 Sk 2006 s. A v stave UNC? Alebo vôbec v hoc akom stave? ČR bankovky okrem zaira nemajú ani jednu TOP bankovku, ktorá by sa nedala zohnať. AK sa mýlim opravte ma. Chybotisky - a SR chybotlače do Tvojej zbierky nie sú zaujímavé? :-) A čo sa týka bankových vzorov - môj osobný názor je, že len pár zberateľov zbieralo tieto zaujímavé perforácie (veľa ľudí to bralo len specimen, nespecimen), ale ked vyšla kniha o bankových vzoroch a spravilo sa pár neuveriteľných predajov za veľké čiastky, každý sa začal o to zaujímať. A ľudia zistili, že aj v zbierkach majú nejaký ten bankový vzor...A potom to už išlo.

Tak to nepochybně bylo. Podle mého to ovšem dokazuje jen to, že jde o módní vlnu. A vlastností módních vln je, že rychle opadávají. Takže - jirko, neber to osobně - vyhledávat v současné době bankovní vzory za jiným účelem než dosažením slušného zisku, mi nepřijde jako moc rozumné.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#36 16. 9. 2011, 21:34

Bankovní vzory v každém případě mají svou cenu, v některých případech je jejich množství menší, než neperforovaných kousků. Jen se bojím možnosti případné " domácí výroby " z důvodu vidiny zisku. Takže jen bychom si měli dávat trochu větší pozor při nákupech. Ještě , že existuje tohle vlákno, jinak bychom nad tím ani neuvažovali. Připomíná mi to prozrazení 1 písmenkových 20 Kč 1926.

Profilový obrázek
Woodhaven

Uživatel

Zaregistrován:
24. 5. 2011

#37 16. 9. 2011, 21:52

Nevidim ziadnu podobnost s prezradenim 1 pismenkovych 1926 serii. Stale tu dookola opakujete ze sa bojite homemade kopii, ale preco tolka hysteria? Nevidel som ziadem dokaz ze by niekto nasiel neperforovanu alebo perf. bankovku z rozptylu bank.vzorov ci vzacny perforaci, volajte si to ako chcete a snazil sa urobit homemade kopiu. Myslim ze clovek musi premyslat, ale nerobte urychlene nazory - ako tie ze pretlace a perforacie SR bankoviek su robene na kseft. Jeden z vas povie domnienku, druhy ho potlape po ramene a uz je z toho pravda??

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#38 16. 9. 2011, 22:08

V aukci je pouze 1 bankovka, která odpovídá rozptylu, podle knihy od Karasiewicze, takže tím bych se neoháněl. Pořád tady rozebíráme pouze již téměř potvrzenou teorii, že je tam dvojí perforace , nic míň , nic víc !!!!

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#39 16. 9. 2011, 22:16

A teď jde o to , jestli je to tak uděláno v bance / otázkou je proč a kdy ? /, anebo chtěl někdo vydělat na vytvoření B. Vz.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#40 16. 9. 2011, 22:18

A k druhé problematice - množství specimenů a anulátu bankovek Sr asi tolik. Je to můj pocit, že vzorů je víc, než je zdrávo. A jestli má někdo nějaké vysvětlení, proč je tomu tak, rád si to vyslechnu.
děkuji

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.