Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
kazimir

Uživatel

Zaregistrován:
24. 9. 2012

#1 21. 2. 2014, 18:04

Ahojte, zaujímalo by ma podľa čoho sa hľadajú nové lokality minerálov? Ide mi o to že som videl pár fotiek výkopov priamo niekde na ceste alebo poli a našli tam trebarz drevné opály a podobne. Podľa čoho hľadať alebo podľa čoho sa zistí že niekde v blízkosti je možný výskyt nejakého zaujímavého krištálu (minerálu)? Na jednom nemenovanom portály ma išli presvedčovať že je to iba o náhode. Ale nikto by nekopal niekde v ... bez nejakej aspon trocha istoty alebo tušáka. No nie? Potešili by nejaké príklady. Napr. achát sa vyskytuje v spoločnosti takého a takého minerálu, horniny a podobne. Čím viac čítam, tým som s toho viac... 😠

fasciata.fasciata@gmail.com

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#2 21. 2. 2014, 18:29

to Kazimír ; bez irónie nové lokality na minerály sa hľadajú v Afrike , Aliaške a podobne najväčší indikátor je zloženie zeminy , piesku , skál .

Pokiaľ myslíš Slovensko tu môžeš nájsť nezvyklé vzorky v kamenolomoch , atd. stačí pozrieť mapu Geologického Ústavu Dionýza Štúra podľa toho si vyhľadať lokalitu podľa záujmu.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
kazimir

Uživatel

Zaregistrován:
24. 9. 2012

#3 21. 2. 2014, 18:33

Ďakujem za odpoveď. Myslel som že niečo podobné ako v spomínanej afrike funguje aj u nás.🙂 Každopádne vďaka za ujasnenie.

Profilový obrázek
kazimir

Uživatel

Zaregistrován:
24. 9. 2012

#4 21. 2. 2014, 18:46

V mojej otázke ma zaujímalo aj to ako dohľadať na danej lokalite nejaký výsledok? Je to skutočne iba o náhode? Proste nájsť si nejak známu lokalitu trebarz drúzy kremeňa a kopať kde príde a čakať že niečo nájdem? Nieje v tom niečo viac?

Profilový obrázek
tocomabyt

Uživatel

Zaregistrován:
30. 9. 2010

#5 21. 2. 2014, 18:59

kopat sa ti neoplati, jedine ze mas bager a dynamit : )
treba hladat po kamenolomoch (cez vikend ked sa v nich nepracuje. straznika slusne pozdrav a ponukni cigaretkou),
a na starych banskych haldach.

jacisin76@yahoo.com

Profilový obrázek
kazimir

Uživatel

Zaregistrován:
24. 9. 2012

#6 21. 2. 2014, 19:14

To chápem, kopaním som myslel trebarz priamo v lome. Iba si treba vybrať miesto ktoré sa mi tam páči podľa pocitu a hotovo? Žiadna veda v tom nieje? Trebarz nájsť nejakú žilu niečoho a sledovať ju alebo kopať okolo?

Profilový obrázek
smith

Moderátor

Zaregistrován:
6. 2. 2009

#7 21. 2. 2014, 20:26

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#8 21. 2. 2014, 21:05
To chápem, kopaním som myslel trebarz priamo v lome. Iba si treba vybrať miesto ktoré sa mi tam páči podľa pocitu a hotovo? Žiadna veda v tom nieje? Trebarz nájsť nejakú žilu niečoho a sledovať ju alebo kopať okolo?

Nevieme ti poradiť kde môžeš začať - nedal si svoju polohu napr. bydliska s príspevkov nie je jasné kolko km. si ochotný prejazdiť ku možnému nálezisku ?

Profilový obrázek
kazimir

Uživatel

Zaregistrován:
24. 9. 2012

#9 21. 2. 2014, 21:08

Bývam teraz pri Nitre. Ale párkrát do roka som u rodičov na východe pri Prešove. Často chodíme na dlhé túry takže nemám problém sa dostať aj do trocha vzdialenejších oblastí🙂.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#10 21. 2. 2014, 21:13

Dobrá adresa 😉 Nitra má celkom aktívny geoklub predseda RNDr. Libant domnievam sa každý mesiac mávajú stretnutia v River hotely .

Pokiaľ bývaš smerom na Z. Moravce tam je raj na hrabanie sa v lomoch prípadne ryžovanie zlata v potokoch.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.